Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra åtalas efter grisstöld

Aktionsgruppen ville rädda de två grisarna från bondgården. Nu åtalas de för stöld.

Annons

Fyra medlemmar i djurrättsgruppen Tomma burar bröt sig i augusti in i en ladugård i Västeråsområdet där bonden föder upp grisar.

Väl där tog gruppen med sig två kultingar. Innan de lämnade platsen sattes ett meddelande till bonden upp om att de nu räddat grisarna, undertecknat med namnteckningar från sex medlemmar, samt en burk veganska kakor med tillhörande recept.

Morgonen efter ringde en av medlemmarna själv till polisen och erkände aktionen. Gruppen har även skrivit debattartiklar om vad de gjort samt lagt ut texter och bilder på sin hemsida och i sociala medier.

Nu väljer åklagarkammaren i Västerås att väcka åtal mot de fyra som i förhör erkänt att de fört bort grisarna från gården. Tomma burar vill dock inte kalla aktionen för ett brott utan en räddningsaktion som gruppen ska ha planerat under en längre tid.

Tomma burar har inte velat berätta var grisarna, som man döpt till Selma och Louise, befinner sig i nuläget.

– Vi är inte förvånade över att detta gått till åtal eftersom djur i nuläget betraktas som egendom enligt lagen. Samtidigt tycker vi att det aldrig kan vara fel att rädda livet på två kännande och tänkande individer, säger Sara Andersson, talesperson för Tomma burar och en av de fyra åtalade.