Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av fem får mildare straff för Önstabranden

Artikel 3 av 7
Önstabranden
Visa alla artiklar

Svea hovrätt sänker straffet för fyra av de fem pojkar som dömdes för grov mordbrand i Önstabranden. En av pojkarnas straff står fast. De andras straff ändras från grov mordbrand till allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott.

Straffet för de som fått en mildare dom blir nu ungdomsvård och ungdomstjänst i 50 timmar.

För en av de dömda ska domen stå fast. Den då 16-åriga pojken hade två dagar innan Önstabranden tänt eld på en släpvagn. Det står även klart att under branden i gymnastiksalen hade han hindrat en av de andra pojkarna som försökt att släcka branden med en brandslang.

Därför menar hovrätten att han ska dömas för mordbrand. Enligt försvarsadvokat Katerina Tomis Blissinger är pojken besviken över domen.

–Jag har varit i kontakt med min klient och vi har tittat över domskälen. Vi kommer träffas mer nästa vecka och då ta ställning till om vi överklagar eller inte, säger hon.

Är du förvånad över att hovrätten har dömt annorlunda än tingsrätten?

– Vi räknande med att hovrätten skulle döma annorlunda så det var inte förvånande. Däremot är jag förvånad över att man har gjort en åtskillnad mellan min klient och de andra killarna. Målsättningen för alla inblandade var en frikännande dom.

Det var på kvällen den 28 mars som räddningstjänsten larmades till en brand i Önstaskolans gympasal på Daggrosgatan. Till en början hade räddningstjänsten svårt att hitta vatten och de tvingades evakuera ett 100-tal från sina hem i närheten. Gympasalen totalförstördes i branden.

En dryg vecka senare anhölls fem pojkar som alla var straffmyndiga, alltså 15 år eller äldre. Samtliga åtalades och dömdes sedermera för grov mordbrand i Västmanlands tingsrätt. De dömdes till sluten ungdomsvård i mellan ett år och två månader och ett år och sex månader.

Domen överklagades dock till hovrätten, som alltså sänkte straffet för fyra av de fem pojkarna.

Läs också:

Fem anhållna för Önstabranden

Pojkar åtalas för grov mordbrand

Fem pojkar döms för grov mordbrand

Advokat i Önstamålet: Vi kommer att överklaga