Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra döda i misstänkta terrordådet i centrala Stockholm – en person har gripits för inblandning

 
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

En lastbil har kört på folk på Drottninggatan i centrala Stockholm. Flera personer är döda, enligt Säkerhetspolisen. Sverige har blivit attackerat", säger statsminister Stefan Löfven. En person har gripits, misstänkt för någon form av inblandning.

TV: Se reprisen av vår livesändning här.

En lastbil körde in i folk på Drottninggatan och vidare in i varuhuset Åhléns i centrala Stockholm strax innan 15.00 på fredag eftermiddag. Larmet kom till SOS Alarm 14.53. Det syntes rök från entrén till varuhuset och näraliggande NK utrymdes. Människor låg skadade på gatan.

Det kan också ha förekommit skottlossning på Fridhemsplan i samband med dådet, skriver Polisen på sin hemsida.

Polisen på platsen har varnat för att det rör sig om ett misstänkt terrordåd, skriver Aftonbladet. På sin hemsida skriver polisen att e person har gripits som kan ha kopplingar i ärendet.

En stor räddningsinsats på platsen inrymmer polis, räddningstjänst och ambulanser. Polis på plats berättade för TT att tre personer dödats och åtta skadats. Det officiella uttalandet från polismyndigheten var att det "finns dödsfall och flera skadade".

Enligt Stockholm läns landsting har ytterligare en person dött och 15 personer är skadade, varav nio personer är allvarligt skadade.

Det avspärrade området i centrala Stockholm är stort och människor uppmanades att inte befinna sig i centrum eftersom det kan vara farligt.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har lastbilen kört en längre sträcka på Drottninggatan. På Kammakargatan till Olof Palmes gata och på Kungsgatan syns glassplitter, hjulspår och andra tecken på fordonets framfart, skriver Dagens Nyheter. Lastbilen ägs av Spendrups och blev stulen i samband med en restaurangleverans. Någon hoppade in i bilen och körde därifrån, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig om dådet och han säger: "Sverige har blivit attackerat." Enligt Dagens Nyheter kallar han det ett ”fruktansvärt terrordåd".

Vissa uppgifter har cirkulerat om att en person är gripen för dådet. Men Polisen förnekar detta.

– Däremot har ett antal personer tagits in på förhör, säger Lars Byström, Stockholmspolisen.

Säkerhetspolisen skriver på sin hemsida att de arbetar tätt tillsammans med Polismyndigheten i den utredning som nu har inletts. "Samtidigt bedrivs ett intensivt underrättelsearbete i syfte att kartlägga den eller de som ligger bakom attentatet", skriver Säpo.

Sent på eftermiddagen hade Polisen en presskonferens där man visade upp en bild på en man som man vill komma i kontakt med.