Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra procent förlorar bidrag från CSN

I Västerås skolkar cirka fyra procent av eleverna i gymnasiet så mycket att deras studiestöd dras in. Vid årsskiftet skärps reglerna.

Exakt hur de nya reglerna ska se ut är oklart. Skolorna i Västerås diskuterar att dela ut en varning samt meddela föräldrarna när någon skolkat tio procent av tiden.

– Det pågår en diskussion om när varningen ska skickas ut, säger Yvonne Toth, rektor på Carlforsska gymnasiet.

Enligt statistik från Centrala studiestödsnämnden CSN tvingades 294 gymnasieelever i Västerås betala tillbaka studiebidraget läsåret 2010/2011, på grund av oanmäld frånvaro.

Bidraget drogs in om eleven uteblivit 20 procent av tiden.

De nya reglerna innebär att bidraget dras in på ett tidigare stadium. Det är CSN som drar in bidragen, efter rapporter från skolan.

Generellt är skolket inte stort, menar Yvonne Toth, men det finns elever som har hög frånvaro.

– Om någon skolkar mycket finns ofta bakomliggande orsaker och det är vi skyldiga att utreda, säger hon.

Trenden är att elevernas sociala problem har ökat. Många är stressade, mår dåligt eller har problem hemma, enligt rapporter från kuratorer och lärare.

Det finns också elever som väljer att utebli från vissa delar av undervisningen eller låter bli att rapportera när de är sjuka.

– Ofta vet inte föräldrarna att eleven inte är i skolan.

Nu får skolan skärpta krav på sig att meddela frånvaron till CSN och till föräldrarna varje dag.

Yvonne Toth har förståelse för att reglerna skärps men tror att det i många fall räcker med en varning för att skolket ska minska.

Mer om bidragen

I Västerås drogs 373 studiebidrag in läsåret 2008/2009, 476 bidrag drogs in 2009/2010 och 471 bidrag drogs in 2010/2011.

Skolk är oanmäld frånvaro. Skolan rapporterar till CSN när en elev skolkat upp till en viss nivå. CSN avgör om bidraget ska dras in, efter att eleven fått yttra sig.

Studiebidraget är på 1050 kronor i månaden. Vissa kan få extra tillägg på 285, 570 eller 855 kronor per månad beroende på familjens ekonomi. Det finns även inackorderingstillägg på 1190-2350 kronor per månad.