Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

G Wikström: Palme hade aldrig hymlat om Libyen

I dag är det 25 år sedan Olof Palme mördades. Jag hade precis fyllt ett år och har inga egna minnen av honom. Ändå är Olof Palme en person som fascinerat mig och många i min generation.

Det är möjligt att denna fascination är skapad av ett samhälle som efter hans död bara såg det goda och som lät hans liv bli en symbol för ett Sverige som gått förlorat. Ändå vill jag tro att min och andras intresse för Olof Palmes liv och gärning bygger på en känsla av samhörighet med de ideal och de idéer han stod för. För även om 25 år har gått sedan mordet, och ännu längre tid förflutit sedan hans berömda tal om bombningarna i Vietnam eller hans fördömande av kommunistregimen i Tjeckoslovakien, så bär hans ord än i dag.

Tydligast blir just detta när man betraktar Palmes gärning som utrikespolitiker. Hans ställningstagande för alla folks rätt att själva söka sin frihet och demokrati, att oberoende av stormakterna formulera sin framtid, framstår just idag som i allra högsta grad modernt och radikalt.

Det är lätt att leka med tanken på vad Olof Palme skulle ha sagt om de folkliga protesterna i Nordafrika och Muammar Gaddafis galna regim. Även om vi aldrig får veta så kan vi slå fast att Palme inte hymlat om på vilken sida han stått eller någonsin satt stabilitet och goda relationer med diktaturen framför demokrati, frihet och värdighet.

Den hållning vår nuvarande regering intar, och som innebär ett flagrant brott mot den svenska traditionen av att stå på de förtrycktas sida mot förtryckarna, skulle Palme aldrig ha gjort sig skyldig till. Så mycket kan man utläsa ur alla de tal och artiklar han lämnat efter sig. Vissa menar att den svenska utrikespolitiken under 1960-, 70- och 80-talen var en tillfällighet och på sikt skadlig för Sveriges relationer med USA och andra stormakter.

Personligen tror jag att detta synsätt är fel och att den svenska hållningen i allt från Vietnam- till Sydafrikafrågan, just på sikt, har inneburit att Sveriges anseende varit starkt och omvärlden litat på vårt omdöme och vår handlingsförmåga. Detta förtroendekapital som byggts upp och förvaltats under lång tid håller nu på att raseras av den nuvarande regeringens ängslighet och ovilja att ta tydlig ställning.

Även om Olof Palmes utrikespolitik bedrevs i en annan tid så är principerna för denna lika giltiga i dag som då. Det är en självklar uppgift för Socialdemokraterna att förvalta och förädla hans politiska arv genom att uppvisa ett tydligt alternativ i synen på internationella frågor.

Den senaste månadens protester i Nord-afrika och i Mellanöstern har visat på behovet av att oberoende länder står upp för demokrati och mänskliga rättigheter utan kortsiktig vinning för ögonen. Protesterna har visat på behovet av att små stater håller ihop och för en oberoende politik gentemot stormakterna.

Den senaste månadens protester har visat på behovet av att minnas Olof Palme och de principer han stod för.

Gabriel Wikström

kandidat till ny ordförande för SSU, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel