Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå med i Håll Sverige rent

Moderaterna agerar mot nedskräpning

Annons

Johanna Ragnartz, Vd Håll Sverige rent, skriver i VLT 5/ decemberom att ingen kommun i Västmanland prioriterar nedskräpningen.

Vi moderater har under lång tid arbetat med att minska nedskräpningen. Under den senaste mandatperioden då vi styrde Västerås stad hade vi en uppmärksammad anti-nedskräpningskampanj för att förändra attityder och belysa nedskräpningens kostnader. Vi vill också att Västerås ska vara snyggt och tryggt och där är nedskärpning, klottersanering och bättre belysning tre viktiga delar.

I grunden är det varje individs ansvar att slänga sitt skräp på rätt ställe. Eleverna i grundskolan får lära sig att källsortera, inte skräpa ned samt återvinna mer. Västerås stad och VAFAB miljö har liknande projekt där man försöker hjälpa invånarna i Gaborone, Botswana att lära sig källsortera och återvinna mer.

Samtidigt är det viktigt att gemensamt synliggöra och visa att alla måste hjälpa till för att hålla Västerås rent. Kostnaderna för skärpborttagning i hela Västerås kommun redovisas dock tillsammans med en del vägsanering. Men städkostnaden för centrum inkl Lögarängen och Djäkneberget ligger på drygt 5.5 miljoner kronor (en totalkostnad för hela kommunen runt 13-15 miljoner kronor inklusive klottersanering).

I juni lade Moderaterna en motion om att Västerås stad åter borde gå med i Håll Sverige rent. Det är ett sätt att ytterligare synliggöra och tydligt arbeta för att vi alla västeråsare gemensamt ska arbeta för att få Västerås snyggare och tryggare. Kostnaden är blygsam, 27 500 kronor, men det synliggör att vi tar nedskräpningen på allvar i Västerås.

Vi får signaler om att s-styret tänker minska städningen i city. En oroande signal om det innebär att det kommer att bli mer skräp i Västerås.

Vi vill att staden fortsätter jobba långsiktigt med anti-nedskräpningskampanjer samtidigt som fler tar ansvar för att hålla rent.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons