Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galen glass ett hett koncept

Kusinerna Nabbe Nader och Imad Mourad testade konceptet i Västerås för ett år sedan, i sommar finns glassbaren Galna Glassen på tre olika platser.

Förutom i Gallerian i centrala Västerås, samma plats som förra året, öppnar de även i Halmstad och på Liljeholmen i Stockholm.

– Glassbaren förra året var ett försök, ett försök som slog mycket väl ut. Vi sålde betydligt mer än vad vi hade räknat med, berättar Nabbe Nader.

Galna Glassen i Västerås och i Halmstad är säsongs-betonade och stänger till hösten, men glassbaren i Stockholm är tänkt att ha öppet året runt.

Kusinerna ligger också i startgroparna för att bygga upp en hel kedja, på franchisebasis. De berättar att de redan fått förfrågningar, men att de ännu inte är redo att ta det steget, kanske nästa år.

De berättar om två tänkbara alternativ: vanliga fristående glassbarer eller att glassförsäljningen blir en del av en annan verksamhet, till exempel ett kafé, så kallad ”shop in shop”.

Nabbe Nader och Imad Mourad är väl medvetna om vad som krävs för att starta en franchisekedja, det måste skrivas vattentäta avtal, handböcker och mycket mer. De är också väl medvetna om att de själva inte har den kompetens som krävs, framför allt när det gäller det juridiska. Därför har de tagit in en jurist, Pedram Sasan, som delägare i företaget.

Ryktet om deras koncept, att mixa glass och tillbehör på en stenskiva nedkyld till mellan 14 och 18 minus-grader, har spridit sig sedan starten. Med sju olika sorters glass och ett 70-tal tillbehör är möjligheterna till personliga kombinationer i det närmaste oändliga.

Fördelen med den kalla stenskivan är att glassen inte smälter under mixningen.

När kusinerna var med på mässan Fastfood 6 Café i Kista i vintras rönte deras affärsidé stor uppmärksamhet. Många var nyfikna eftersom konceptet inte finnsnågon annanstans i Norden, inte ännu i alla fall.

Även glasstillverkare har upptäckt företaget. Inför den här säsongen fick de anbud från två olika glassföretag, SIA som levererade glass under förra sommaren och Triumf i Göteborg. Till slut valde kusinerna att byta till Triumf som erbjöd bättre villkor.

De har också fått en annan hedrande inbjudan. Före-taget har erbjudits att vara med som en av de svenska representanterna i Kieler Woche. Den berömda segelregattan startade redan 1882 i Kiel i norra Tyskland, i år räknar man med 2 000 båtar, 5 000 deltagare och 3,5 miljoner besökare under tio dagar i slutet av juni.

Ett av inslagen under Kieler Woche är Internationaler Markt på Rådhusplatsen, 35 olika nationer, bland andra Sverige, visar upp sig med en mix av turism, kultur, hantverk, musik samt mat och dryck.

Men Nabbe Nader och Imad Mourad är inte helt säkra på att de kan delta.

– Nu måste vi först få i gång våra tre glassbarer, säger de. Blir det tid över åker vi naturligtvis ner.

De tre glassbarerna kommer i sommar att sysselsätta omkring 20 personer.

Galna Glassen

Verksamhet: Glassbarer efter eget koncept.

Antal glassbarer: Tre, [mjuk retur]i Västerås, i Halmstad och i Stockholm.

Ägare: Imad Mourad, Nabbe Nader och Pedram Sasan.

Anställda: 20, under sommaren.

Planer: Starta en franchisekedja.