Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla gardet (S): Har Högskolan verkligen makt att skapa sin egen framtid?

Det kan den ha. Men det krävs starkt statligt och regionalt engagemang. Det skulle vara oerhört bra om det kunde få bli så igen.

Vi, tillsammans med andra, har arbetat med högskolans utveckling lång tid. Arbetet har drivits i flera skarpa steg som bringat högskolan framåt. Det var 1987, 1990, 1994. Fram till 2005 visas en utmärkt expansion. Rektorerna Öberg, Kim och Odenö har för det satsat stor energi, innovativ kraft och uthållighet.

Från 2006 och till nu visas tråkigt nog markant nedgång i både antal inskrivna studenter, från cirka 15 000 till 13 000, och antal helårsstudieplatser från 8 800 till 7 500. 15 procent nedgång då samhället har ökat 10 procent. 25 procents nedgång, alltså! Det är antalet inskrivna/alternativt helår, plus forskning och forskarutbildning, som är måttet på Högskolans prestation.

Olycksbådande tendenser framkom förra året. För två månader sedan begärde vi att från Högskolan få tio års redovisningar. Vi har noga analyserat dessa fakta och anser oss ha grepp om läget.

Läget för Mälardalens högskola är inte bra. Verksamheten minskar stadigt år från år. Det krävs nu kraft från samhället, alla de 19 kommunerna i båda länen, i förening med det regionala näringslivet och Högskolan att vrida saken rätt igen. Varför sviktar MDH? Det är troligen de självutplånande idéerna för samgående med Örebro som skadade MDH. Signaler att MDH behövde hjälp och stöd att utvecklas spreds. Det skapade oro och osäkerhet. Uppdrag förloras, medarbetare söker andra tjänster, studenter söker andra platser.

Helt andra grepp krävs för att lyckas. Vi vill att det nu startas ett nytt, djärvt aggressivt och innovativt program efter mönster av de tidigare framgångsrika modellerna för högskolans utveckling. Nya stora forskningscentra ska skapas.

Samma aktörer som förut agerat ska nu spela sina roller med oinskränkt makt, energi och kraft. Det kommer att leverera resultat.

Målet ska vara ”tekniskt universitet”, ”MDU” kallat, med breda humanistiska, ekonomiska och samhällsvetenskapliga inslag och skarpa internationella medaktörer. Preliminärt program finns nu utarbetat. När 1994 års program skrevs fanns kontakter med MIT i Boston, ett av världens mest meriterade tekniska universitet. Bra förebild, även om det nya MDU syns litet i jämförelse.

Avslutningsvis: Vi svarar inte direkt på Högskolans rektors eller alliansens riksdagsledamöters tidigare artiklar. Vår artikel är utfall av egen analys.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel