Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla radiostugan i spillror

En hög med brädlappar är det enda som återstår av den anrika radiostugan vid Djäkneberget.

Annons

Sedan 1970-talet har Västerås radioklubb huserat i det gamla sommarhemmet i slutet av Jakobsbergsgatan. När kommunen marknadsanpassade och chockhöjde hyran förra året såg sig klubben nödgad att flytta ut. Föreningens kontrakt löpte ut vid årsskiftet och Västerås stad beslutade sig för att riva huset sedan klubben lämnat lokalerna. Nu har planerna blivit verklighet.

- Det känns lite sorgligt och tragiskt att se brädhögen. Klubben har ju i alla år jobbat och underhållit huset och haft en massa aktiviteter där, säger västeråsaren Arne Gustafsson som varit medlem i Västerås radioklubb sedan 1960-talet.

Nu står radioklubben med sina omkring hundra medlemmar utan permanenta lokaler att vara i. Klubben brukar hyra in sig  i ABB Free Innovators lokal på Utvecklingsgränd för att hålla månadsmöten.

- Men vi har ingen stans att ha radioapparater och master, säger Arne Gustafsson.

Det nu rivna klubbhuset byggdes som sommarhem 1923 av Västerås Missionsförsamling. 1965 tog kommunen över huset efter en bytesaffär. Byggnaden var tillfälligt rivningshotad tills Västerås radioklubb flyttade in i början av 1970-talet.

Men nu är alltså husets historia slut. Västerås stad har tidigare uppgett att det eventuellt kommer att byggas en gruppbostad på den öde tomten i framtiden.