Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla sviktar kan stoppa VSS

Västerås Simsällskap har fått fram två simhoppare av nationell toppklass. Men det finns ett problem.
– De kommer inte att utvecklas på våra undermåliga sviktar, säger tränaren Joakim Nyström.

Efter att VLT:s fotograf Alf Pegerman tagit sina bilder i Kristiansborgsbadet frågar han:

– Var hoppar man på tio meters höjd i Västerås?

Svaret från tränare Joakim Nyström:

– Det gör man inte här. Det gör man i Stockholm, Örebro och Uppsala.

Nyström menar att simhopp är någonting som inte prioriteras av kommunen.

– Vi har i flera år påpekat att sviktarna är dåliga och gamla.

Vad har ni fått för svar?

– De har bett mig ta fram en offert på vad det kostar att byta ut trean (tremeters-svikten), vilket var drygt 70 000 kr. Efter det har det varit tyst men jag har i efterhand indirekt fått höra att det inte fanns pengar.

Det finns två intressen att beakta – det sportsliga och det allmänna. I fråga om tremeterssvikten i Kristiansborgshallen är det ett problem ur båda aspekter.

– Sviktarna blir hala till slut och trean är på gränsen till farlig. Jag kan inte rekommendera folk att hoppa på den.

För VSS är den tävlingsmässiga aspekten viktig då klubben har fått fram ett par namn av nationell toppklass. En av dem, Veronika Lindahl, tog två medaljer på ungdoms-SM förra helgen.

– Nästa år går hon upp i den äldsta juniorklassen och då måste hon träna in mycket svårare hopp. Hon kommer inte kunna trycka ner svikten på samma sätt som man gör på en riktig svikt, säger Joakim Nyström och fortsätter:

– Problemet är när vi kommer ut och tävlar på andra arenor blir det jättekonstigt för våra tjejer. De behöver ta ett träningspass innan de ens kan hoppa på riktiga grejer.

Vad är det som skiljer en ny från en gammal svikt?

– En ny svikt har en visst elasticitet och som ju minskar med tiden. Sedan har ju stativet som trampolinen står på aldrig blivit utbytt. Och det har ju hänt en del inom sporten sedan badet öppnade, konstaterar Joakim Nyström.

Det är Lars Ljung på kultur-, idrotts- och fritidsnämnden som Nyström främst har talat med. Så här säger han om problemet:

– Vi ska titta på det. Det ska givetvis fungera för VSS att bedriva sin verksamhet. Samtidigt är Kristiansborgsbadet inte en renodlad föreningsanläggning så allmänintresset är viktigt.

Joakim Nyström håller med om allmänintressets vikt, men drar en annan slutsats:

– Precis, allmänintresset är viktigt. Därför är det ännu viktigare att grejerna sköts om. Vi vet hur man kan använda sviktarna utan att skada sig, men allmänheten har inte den kollen. Så de kan skada sig.