Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gav lov till över 1 000 bostäder på ett år – vill ha del av 1,8 miljarder i regeringsbonus

Fler än tusen nybygda bostäder ska Västerås kommun gett lov till det senaste året. Det gör Västerås till topp 16 bland kommuner som ansökt om regeringens byggbonus på 1,8 miljarder kronor.

I Västmanland ansökte Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg och Västerås om regeringens byggbonus som ska stimulera kommuner som tar emot nyanlända att se till att fler bostäder byggs. Västerås var en av 16 kommuner i Sverige som säger sig godkänt över 1 000 nybyggen av bostäder sedan den 1 augusti 2016.

204 av 290 kommuner i Sverige har ansökt om del av regeringens byggbonus. Totalt säger kommunerna sig godkänt byggen av 73 500 nya bostäder för det totala bidraget på 1,8 miljarder kronor.

– Det är bra fart på bostadsbyggandet. Intresset att söka stödet har ökat rejält. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger Peter Eriksson, bostadsminister i ett pressmeddelande.

Hur mycket varje kommun får i bidrag år 2017 är inte färdigt. Fördelningen beror bland annat på hur många bostäder i hela landet som den totala byggbonusen ska räcka till när det är beslutat vilka kommuner som har rätt till bidraget. Även hur många nyanlända som fått uppehållstillstånd under perioden och som finns folkbokförda i de ansökande kommuner.

I november beslutar Boverket vilka kommuner som får del av byggbonusen. Bidraget betalas sen ut senast den 1 december.

Exakt hur många bostäder vardera kommun säger sig ha beviljat är oklart men totalt ska de ansökande kommunerna i Västmanland ha gett lov att bygga cirka 1 500 nya bostäder.

Även Heby kommun har ansökt om bostadsbidrag 2017.

2016 gav Boverket 111 kommuner del av byggbonusen på 1,85 miljarder kronor. Då hade kommunerna som godkänts mellan 1 augusti 2015 och 1 augusti 2016 gett lov att bygga 49 624 nya bostäder.