Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frestelsen blev för stor – spelmissbruk fick Salabo att förskingra 800 000 kronor från företaget

Frestelsen att ha tillgång till företagets bankmedel blev för stor för Salabon. Han började föra över pengar – och när han avslöjades hade åtminstone 800 000 kronor försvunnit. Pengar som gått till spelmissbruk.

Annons
Tingsrätten lät mannen slippa fängelse – men han måste genomgå behandling mot det spelmissbruk som fick honom att förskingra firmans pengar.Bilden är ett montage.

Nu har mannen, som kommer från en mindre ort i Sala kommun och som hade ledande ställning i ett Gävleföretag, dömts av Gävle tingsrätt.

Straffet blir skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå vård och behandling mot spelmissbruk. Han ska dessutom ersätta det företag där han tidigare var chef med det han förskingrat – 800 000 kronor.

Som vi tidigare berättat [+] sprack bubblan för mannen tidigare i år.

Vid rättegången i Gävle tingsrätt framstod motivet till förskingringen klart: Mannen erkände i stort sett allt som lades honom till last – han åtalades för att ha förskingrat 830 000 kronor men menade att 30 000 kronor av dessa var en fordran han hade på företaget. Det kunde inte åklagaren motbevisa.

Han medgav att han var skyldig företaget 800 000 kronor.

Skälet till att han började plocka ut pengar var ett svårt spelmissbruk som fått honom att plocka ut pengarna från årsskiftet och fram till våren när det visade sig att företaget inte skött sina betalningar. Spåren pekade genast mot chefen. Pengarna försvann i spelföretagens kassakistor; som vanligt vinner den som spelar för att täcka förluster ingenting utan förlorar allt.

Gävle tingsrätt anser att straffvärdet för brottet – som rubriceras som grov trolöshet mot huvudman – är tio månaders fängelse. Däremot anser rätten att företagets övriga ledning känt till mannens missbruksproblem men ändå givit honom förtroende att handha pengar och inte vidtagit tillräckliga åtgärder – det räknas som förmildrande för mannen.

Rätten låter mannen slippa fängelse, straffet blir i stället den skyddstillsyn som tidigare nämnts. Han måste också betala tillbaka de 800 000 kronorna och 7 000 kronor av kostnaden för sin försvarsadvokat.

Mer läsning

Annons