Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge bättre stöd till afasi-drabbade i Västmanland

Afasi är en förvärvad språkstörning som kan uppkomma efter stroke men även tumörer, traumatiska hjärnskador och demenssjukdomar kan leda till afasi och påverkar både personen som fått afasi och de närstående. Plötsligt händer det att någon drabbas av en stroke och hela livet kan komma att förändras för alltid genom bundenhet till rullstol och svårigheter med kommunikation på grund av afasi.

Den som fått afasi får färre tillfällen att kommunicera då kommunikationen oftast sker över huvudet med någon annan vilket kan påverka sinnesstämningen så att ilska och frustration upplevs på grund av att kommunikationen inte längre fungerar som tidigare. Den som fått afasi kan inte längre delta i familjens aktiviteter och beslutsfattande vilket i sin tur gör att livskvalitén påverkas negativt.

Funktionsnedsättningen för den som drabbats av afasi påverkar också plötsligt omgivningarna, närstående, vänner och bekanta kan dra sig tillbaka och hela det viktiga sociala umgänget minskas. Känslor av utanförskap kan uppkomma både hos den som fått afasi och närstående.

Efter den akuta rehabiliteringen som ges en kort tid vid sjukhuset skrivs den som fått afasi ut till respektive hemkommun där varken kommunen eller primärvården kan erbjuda den förlängda rehabilitering söm är avgörande för framtiden och inte minst för livskvalitén. Ett afasihus som erbjuder förlängd rehabilitering behövs för både den som fått afasi men även för närstående.

Jackie Sjöstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare