Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss unga sovmorgon till klockan tio

För de allra flesta ungdomar som går i skolan idag så är en vanlig skoldag mellan 08.00 och 15.00, det betyder en väldigt tidig morgon. Jag tror att om skolan började senare på dagen skulle det kunna förbättra resultaten i skolan men också välmåendet hos eleverna.

Vi går i skolan mellan nio och femton år för att lära oss saker. Enligt forskning och testperioder i bland annat Amerika och Storbritannien har man har sämre inlärningsförmåga före klockan 10.00 på morgonen, vilket betyder att de två första timmarna i skolan är slöseri med tid eftersom att man inte tar in det man ska lära sig lika bra. Om man istället flyttade skoldagen till mellan klockan 10.00 och 17.00 så skulle man lära sig mer av det man hör och läser på lektionerna.

En annan fördel är att man hinner starta dagen med något annat som får igång hjärnan, till exempel träning. Forskning visar att träning som höjer pulsen innan skolarbete, som till exempel matte, ger bättre resultat. Det är därför bättre att man kan röra på sig innan skolan, gör man det för sent på kvällen kan det även vara svårt att somna. Och sömn är också en viktig del för att lyckas i skolan och må bra. Börjar man skolan klockan 08.00 är det nästan omöjligt att hinna träna innan skolan börjar.

Många ungdomar är även morgontrötta och har svårt att gå upp på morgonen, det gör att många går upp för sent och kommer därför för sent.

Den naturliga sömnen, då hjärnan är inställd på att sova, är senare för ungdomar än för vuxna. Det har med puberteten att göra och är därför lika svår att ändra på som alla andra saker som sker under puberteten.

Att börja skolan senare skulle alltså gynna både skola och individ och det är en anledning till att göra skillnad! Ge eleverna sovmorgon.

Morgontrött student

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare