Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge regionutvecklingen den tid som behövs

Från planer på en region omfattande Uppsala, Västmanland och Södermanland har landstingets socialdemokrater med stödpartier föreslagit en lösning tvärs emot tidigare strategi.

Man föreslår nu regionkommun där Uppsala ersätts av Örebro. Den 26 januari kommer denna fråga att behandlas i landstingsfullmäktige under stor politisk oenighet.

För snart 400 år sedan infördes Axel Oxenstiernas länsindelning i Sverige. Med denna tidsrymd i tankarna är det svårt att förstå hur dagens regerande landstingspolitiker anser det vara försvarligt att på mindre än två månader tvinga fram en kommande regionkommun.

Andra hävdar att det inte får vara så bråttom med en ansökan om regionbildning. Det bör vara viktigare att få fram en väl fungerande framtida organisation även om ett införande dröjer. Bred förankring och politisk enighet är inte bara önskvärd utan nödvändig. Dessvärre förefaller frågan ha utvecklats till en politisk lekstuga där politikernas egna intressen väger tyngre än vad som gynnar Västmanland.

Sjukvårdspartiet beklagar detta märkliga spel som innebär att man lämnar Dalarna och Gävleborg utanför möjligheten att inom en egen region ha tillgång till ett forsknings- och universitetssjukhus. I en kommande Region Svealand bör Dalarna, Gävleborg och Uppsala ingå.

Sjukvårdspartiet vill av andra skäl undvika en regiongräns genom Bergslagen. Samarbetet inom sjukvården mellan Norra Västmanland och Södra Dalarna över den nuvarande länsgränsen kommer att upphöra eller försvåras starkt. En regiongräns genom Bergslagen blir även ett hinder i gruvbrytningens utveckling. De gamla gruvsamhällena kommer att satsa på regional tillväxt i ett övergripande samarbete om arbetskraft och transporter. Gruvornas malm kommer att ställa stora krav på gemensam utveckling av infrastrukturen för att liksom tidigare transporteras till hamnen i Gävle.

Vilka frågor är avgörande för utformningen av en region? Vid diskussioner inom landstingen har naturligtvis sjukvårdsfrågornas framtid haft en central plats. Vissa politiker har trots detta argumenterat för en regionbildning med Stockholm/Mälardalen utan att nämna ordet sjukvård. Landstingsrådet Denise Norström (S) har hävdat att vården inte är den stora frågan utan att infrastrukturen är den viktigaste. Folkpartister inom länet har hävdat att det är felaktigt om optimering av sjukvårdsfrågorna tillåts spela för stor roll vid val av region.

Inom Sjukvårdspartiet vill vi mot detta hävda att det är olyckligt om infrastrukturen tillåts spela en ensam roll i detta sammanhang. Man gör det enkelt för sig om man bortser från den framtida närsjukvårdens tillgänglighet till specialistvård inom den egna regionen. I redan existerande regioner utgör sjukvården alltjämt 80 procent av budgeten och det är därför självklart att sjukvården kommer att bli dominerande även i kommande regioner.

Sjukvårdspartiets uppfattning inför regionbildningen är i sammanfattning att man satsar på en Region Svealand och utvidgar den nu föreslagna regionkommunen med Dalarna, Gävleborg och Uppsala och låter processen fram till denna indelning ta den tid som är nödvändig.

En regionkommungräns genom Bergslagen måste undvikas eftersom den kommer att förhindra utvecklingen av det växande vårdsamarbetet och dessutom skada den nödvändiga infrastrukturella anpassningen till gruvbrytningens nyutveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel