Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geggig folkfest på Råbys crossbana

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Stig Holmberg, som driver Panko bilskrot i Irsta, var med och tävlade på Garp Råby.

- Jag vann en tävling i snömotocross på den banan 1953 eller möjligen 54.

Dagen därpå kom ett bud hem till Stig med blommor som arrendatorn på Garp Råby

skickat över.

- Det var fint gjort, och visst var jag stolt.

Då, i början av 1950-talet, fick förarna finna sig i att själva göra banan körbar.

- Vi gick i månskenet och handskottade banan kvällarna före en tävling, berättar han.

Banan sträckte sig då från nuvarande Råby centrum ner till Stadshagsvägen. Snörika vintrar var det åtskilliga kubikmeter att skotta sig igenom innan banan blev körbar. Och inför sommartävlingarna var det gott om spår och håligheter som skulle jämnas till i den sönderkörda banan.

Hur var stämningen under tävlingarna?

- Strålande. Det var en folkfest, och det kom i regel 3 000-4 000 åskådare. Det gick att tjäna pengar på sin sport redan då. Eftersom tävlingarna drog så stor publik kunde arrangörerna dela med sig av biljettintäkterna till förarna.

- Det var ofta väl tilltagna summor. När jag vann en deltävling i SM i Ytterkvarn 1956 fick jag totalt 1 100 kronor. Förstapriset var 600 kronor, resten var startersättning, milpengar och pris för en heatseger. Den summan motsvarade då två månadslöner, berättar Stig Holmberg.

Det gick så bra för Holmberg att han sade upp sin anställning vid Vattenfall för att leva på crossåkandet. Men karriären blev inte långvarig. Annat kom emellan och 1957 startade han bilskroten i Irsta.