Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam finans- och näringspolitik behövs

Åke Rullgård påstår den 21 september att Greklands problem beror på euron. Det är en felaktig slutsats ty orsaken ligger i tidigare felaktig finanspolitik, svag administration och dålig kontroll av utgifter och upplåning.

Det som behövs är en gemensam finanspolitik i EU som tvingar medlemsländerna till effektiv finanshantering. Felet är inte valutan utan att EU inte hittills har haft en gemensam politik för skatter, upplåning och ekonomisk planering.

Någon väg tillbaka med enskilda valutor i respektive land finns inte ty det skulle innebära en verklig fördjupning av lågkonjunkturen. Devalveringar skyddar ineffektiva företag ett tag men så småningom kommer alltid sanningen.

Det finns bara en väg och det är ökad samordning i Europa för att möta den växande globala konkurrensen från nya ekonomiska stormakter och att ta itu med de globala miljöproblemen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel