Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gesäller och mästare belönas i Blå hallen – Lenita från Västerås får medalj

Lenita Nurmi från Västerås får den 1 november ta emot sitt gesällbrev som bilsadelmakare. Samtidigt får hon även den lilla belöningsmedaljen i silver.

Även hudterapeuten Jenny Schwitsky från Västerås och floristen Linnea Davidsson från Sala kommer att få sina gesällbrev. Glasmästaren Thomas Kolsvik från Köping kommer att få sitt mästarbrev.

Utmärkelserna delas ut på Stockholms Hantverksförenings årliga gesäll- och mästarbrevsutdelning som äger rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. I år kommer 236 hantverkare inom 30 olika hantverksyrken (som frisör, målare, skräddare, smed och fotograf) att få ta emot sina brev som bevis för sitt yrkeskunnande som gesäller eller mästare.

– Det är en årlig höjdpunkt för mig att få dela ut gesäll- och mästarbreven. Jag ser fram emot att få gratulera dessa riktiga hantverkare till en viktig milstolpe i karriären och att besöka gesäll- och mästarprovsutställningen. Det är sällan man ser så många föremål med så hög kvalitet på ett och samma ställe som i denna utställning, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening, i ett pressmeddelande.

Gesäll och mästare

►För att bli antagen som gesäll fordras att lärlingen/eleven genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov.

►Gesällprov kan idag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts.

►Utbildningen fram till gesällutnämningen sker antingen i skolor eller hos yrkesverksamma som i regel är mästare inom sina respektive yrken. Gesällen får i de flesta yrken ett genomsnittsbetyg enligt skalan 1–5 på grundval av de betyg som sattes på de enskilda momenten. De gesäller som erhåller betyget 4,5 eller högre får inom många av yrkena en liten belöningsmedalj i silver. Den mycket sällsynta stora silvermedaljen utdelas till den gesäll som utöver betyget 5 visat mycket stor yrkesskicklighet.

Under årets utdelning kommer tre av de 151 gesällerna att belönas med den ovanliga stora belöningsmedaljen i silver. Tolv gesäller kommer att erhålla den lilla belöningsmedaljen i silver. En av dem är bilsadelmakaren Lenita Nurmi från Västerås. Dessutom kommer Årets gesäll koras.

►För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke. 85 hantverkare inom 20 olika yrken kommer att få motta sina mästarbrev under kvällen. Glasmästaren Thomas Kolsvik från Köping är en av dessa.

(Fakta: Stockholms Hattverksförening)