Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getingsommar väntar

Getingarna har vaknat till liv. Och det kommer att bli en getingsommar i år också, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska museet.

De oroliga påstår att det är ovanligt mycket getingar i farten ovanligt tidigt.

– Det är normalt för årstiden efter en varm sommar och en för getingarna gynnsam vinter, säger Lars-Åke Janzon.

Men de påstås vara stora?

– Ja, drottningarna är större än arbetarna och det är de äggstinna honorna som har påbörjat bobyggena.

Men, säger Lars-Åke Janzon, visst kan man uppleva det som att det är många getingar som surrar i luften just nu. Det har dels att göra med att vi hade en god getingsommar 2010, dels det stora snötäcket i vintras som bäddade in getingarna i håligheter i marken där de övervintrade.

Det finns tolv getingarter, av vilka människan har fyra i sin närhet. Det är nu, när de bygger bona, som man ska ta till preventiva åtgärder.

Getingarna bygger bon i mörka skrymseln, på vindar, i ladugårdar, i uthus ...

–Så vill man inte ha ett getingbo i huset, ska man vara uppmärksam på var getingarna kryper in och snabbt täppa till hålet. Det är lättare att ta bort ett bo nu än när 10000 individer har bosatt sig där senare i sommar, säger Lars-Åke Janzon.

Gör getingen någon nytta?

–Som rovdjur hjälper de till med skadebekämpning i våra trädgårdar genom att de äter upp skadedjuren i våra blivande äppel- och päronträd. Sedan släcker de törsten i våra blommor som de samtidigt pollinerar.

Är getingar ilskna?

–Nej, de är aldrig ute efter att attackera, men det är klart att de getingar som bygger bon i marken blir irriterade när vi klampar på deras tak. Men då är det bara att sjasa bort den, inte slå ihjäl dem, säger Lars-Åke Janzon.

Om man själv inte vill eller vågar ta bort ett getingbo, så är det bara att ringa en ”rivningsfirma”, till exempel Anticimex.

Getingens liv och leverne

Drottningen befruktas på hösten och övervintrar på skyddad plats.

I april–maj vaknar hon och börjar söka efter en plats att bygga bo med 15–20 celler.

När boet är klart läggs ett ägg i varje cell. När larverna kläcks föder honan upp dem med nektar och insekter. ­Efter några veckor förpuppas larverna och kläcks och

inom någon vecka kläcks de nya getingarna, alla sterila honor – arbetare.

Arbetarna tar över byggandet och utfodrandet av larver medan drottningen ägnar sig åt att producera ägg. Beroende på vädret kan det bli 10 000 getingar.

Mot slutet av säsongen ­föder drottningen fertila ­honor och hanar. När dessa parat sig dör hanarna medan honorna övervintrar.

Källa: Naturhistoriska museet