Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gick med bruten arm i flera dagar

En kvinna boende på Vallonens servicehus föll och bröt sin arm sent en fredagskväll tidigare i år. Först efter fyra dagar upptäcktes brottet då kvinnan själv inte upplevt någon större smärta.

Ansvarig sjuksköterska undersökte armen under lördagen då den var svullen och ett blåmärke hade uppkommit. Kvinnan skulle själv kontakta sköterskan om armen blev sämre. Under måndagen undersökte sköterskan återigen kvinnans arm och fann att den var svullen och blå. Då måndagen var en röd dag ville patienten vänta ytterligare en dag för att sjuksköterskan under tisdagen skulle kontakta patientansvarig läkare.

Efter en röntgenundersökning upptäcktes det att kvinnan hade en fraktur i överarmen. Hon opererades och fick spendera en vecka på sjukhuset innan hon återvände till boendet. Det inträffade ledde till en Lex Maria anmälan gällande fördröjd diagnos.

Nu kräver Socialstyrelsen att kommundelsnämnden, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och verksamhetschefen ska vidta ett antal åtgärder. Bland annat ska rutiner för introduktion av nyanställda sjuksköterskor säkerställas, då den ansvariga sjuksköterskan i fallet med den brutna armen varit ny och saknat en grundlig introduktion. Socialstyrelsen konstaterar i sitt beslut att sjuksköterskan i fråga nu mer konsulterar läkare vid minsta osäkerhet. Rutiner kring dokumentation ska även de ses över.