Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifta - men tvingas bo i olika länder

Han sitter fast i Västerås. Hon sitter fast i Kina. Det var över ett år sedan de gifte sig men Migrationsverket har inte gett uppehållstillstånd för Huiqi, Mikael Kaas hustru.

Mikael Kaas får något längtansfullt i blicken när han tittar på fotografierna av sig själv och hustrun Huiqi.

– Jag har massor av bilder av oss tillsammans. Jag kan besöka Kina. De kinesiska myndigheterna gav mig uppehållstillstånd i Kina på en enda månad. Men Sverige är mycket mer byråkratiskt. Just nu känns det som om vi trampar vatten. Vi väntar och väntar och väntar...

Mikael Kaas har arbetat på Sjöfartsverket och är före detta sjökapten.

Han har fått en del kontakter över hela världen genom arbetet.

En bekant som hade slagit sig ner i Kina kände till att Mikael Kaas var ensamstående och tyckte att Mikael och Huiqi, som han också kände, skulle passa bra tillsammans.

Huiqi kommer från Nanning i Sydkina.

– Vi fick kontakt med varandra. Senare möttes vi i Kina.

Och det stämde mellan dem. De blev ett par och gifte sig i Kina.

De beslöt att bosätta sig i Sverige.

– Här ska vi bilda familj.

Huiqi måste ansöka om uppehållstillstånd, som också innebär arbetstillstånd, i Sverige.

– Några problem att skaffa arbete i Sverige lär hon inte få. Hon är mycket driftig och har redan tre företag i Kina, men tar också anställningar. Här i Sverige kommer hon snabbt att starta eget.

Men det är inte så lätt för henne att komma hit.

– Jag fick veta att det skulle ta åtta månader för Migrationsverket att ta beslut. De lägger alla ärenden på hög och så behandlas de i turordning, vare sig de är enkla eller svåra att utreda. Vårt fall är enkelt.

Men det skulle bli värre.

– Efter åtta månader hörde jag av mig. Då sa de att det skulle ta elva månader. Efter elva månader hörde jag av mig igen. Handläggaren sa att ”det är 500 fall på kö”.

När VLT ringer Migrationsverket ger presskommunikatören Guna Graufeldts ett nytt besked: Det kan nu till och med ta 14 månader för anhöriginvandrare som Huiqi att få uppehållstillstånd.

Vad beror detta på?

– Många fall, lång kö.

Hon tillägger att antalet handläggare för anhöriginvandring dessutom har minskats något under senare tid.

Mikael Kaas har nått bristningsgränsen.

– Vi skulle ha firat ettårig bröllopsdag, men eftersom jag måste vänta på besked från Migrationsverket så var jag fast i Sverige.

Under handläggningstiden kan Huiqi inte ens få turistvisum till Sverige. Hon måste därför stanna i Kina.

Mikael Kaas har anmält fallet till JO.