Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giselas humoristiska broderier gör succé på Instagram: ”Det går nog inte att missa att min livssyn emellanåt är mer mörk än ljus”

Allt fler lägger de färdiga mönstren åt sidan till förmån för det fria broderiet. Tvåbarnsmamman Gisela Ståle från Malmö ratade blommönstret i startkitet och började i stället lägga ut sina underfundiga skapelser i sociala medier under namnet "Brodera ut texten".

Läs även: Inspiration: Inredningsdröm på Hemnet – huset i Lillhamra i Västerås är lika snyggt på utsidan som insidan

Det går nog inte att missa att jag är mamma, har växt upp på landet, har en släng av social fobi och att min livssyn emellanåt är mer mörk än ljus.

Gisela Ståle hade länge velat ha en hobby att fokusera på, något som kunde få henne att släppa allt annat. Ett tillstånd hon hade sett sin make hamna i både som musiker och när han ägnade sig åt vågsurfing. När hon för drygt ett halvår sedan fick syn på ett broderikit med mönster och material i en webbshop slog hon till.

– Att det blev just broderi var en slump. Jag tror att jag fastnade för att det var så lätt att komma igång med korsstygnen och få se ett resultat. Det gjorde att jag ville fortsätta, säger Gisela.

Men när hon skulle börja brodera efter mönstret, som föreställde en blomma, kändes det alldeles för tråkigt.

– Jag googlade lite typsnitt på bokstäver i stället och använde sedan materialet jag fått hemskickat till min egen idé.

Hennes första broderi blev ”träl res dig" i versaler och olika färger för varje ord. På den vägen har det fortsatt. Gisela broderar vad hon själv beskriver som en blandning av komiska och tragiska budskap. Inspiration hämtar hon både från sin egen vardag och uppväxt, låttexter, sådant hon hör andra prata om eller läser.

– Vissa teman har utkristalliserat sig. Det går nog inte att missa att jag är mamma, har växt upp på landet, har en släng av social fobi och att min livssyn emellanåt är mer mörk än ljus.

Enligt Ulrika Rapp på organisationen Hemslöjden har broderitrenden hållit i sig ett bra tag nu, och det finns inga tecken på att den är på väg att avta. Tvärtom blir allt fler, i alla åldrar, intresserade, menar hon.

– Vi kan se det på intresset för våra broderiböcker förstås, men också att kurser lätt blir fulla och ofta har långa väntelistor. Och när vi lägger ut något om broderi i sociala medier blir det tre gånger fler "likes".

För Plus-kunder och prenumeranter: Klicktoppen: Hästgård med vyer populärast på Hemnet: "Ett väldigt speciellt objekt"

Den friare väg som Gisela Ståle har valt, där man viker av från det givna mönstret och skapar sin egen, personliga uttrycksform, tror Ulrika Rapp har bidragit till ett ökat intresse.

– Det mest populära just nu, som vi ser inom hemslöjden, är det fria yllebroderiet där man "målar" med nål och tråd. Det kan kombineras med applikationer eller att man dekorerar med pärlor, paljetter, band, spets och knappar. Man kan brodera allt från fina blommor till politiska budskap – det finns något för alla.

På frågan om varför det har blivit så populärt att brodera ger Ulrika Rapp, som själv är en stor broderientusiast, ett personligt svar.

– Det är avkopplande, man blir lugn och fokuserar bara på sitt broderi – i sin egen glada bubbla. Tiden rinner i väg, inspirationen flödar och det föds nya idéer som man måste förverkliga. Man följer inga givna ramar och uppritade mönster, utan får skapa själv.

Just det där med att hitta lugnet, på ett sätt som påminner om att meditera, känner Gisela Ståle igen sig i. För henne fungerar broderi till och med bättre än meditation.

– Ibland när man är uppskruvad kan det vara svårt att inte göra någonting alls, då blir det ett mellanläge att brodera. Du gör något aktivt samtidigt som du är fokuserad, och håller tankarna i nuet, på det du håller på med.

Hon tycker också att det blir en möjlighet att kanalisera negativ energi och göra något komiskt av sådant som kan kännas svårt.

– Det är en ganska bitter ton i mina broderier, men jag tror inte alls att det är så mina vänner uppfattar mig. Att ta oron och göra den till en text som man lägger ut och garvar åt är bättre än all terapi.

Läs även: Prylspan: Sushiporslin, miljövänlig textil och "Don Draper-glas" – här är 15 detaljer som piffar upp köket

Nu kan Gisela Ståle konstatera att broderandet blev just det där fritidsintresset hon drömde om. I dag ägnar hon flera timmar om dagen åt sin hobby. Tid som hon tidigare kunde lägga på att titta på tv, läsa eller slösurfa på nätet.

– När jag broderade den där första texten upplevde jag verkligen en kick. Jag har en lista med över 500 idéer till kommande motiv i mobilen, som jag tar upp och klurar på ibland. Livet är alldeles för komiskt för att jag ska få idétorka.

Ganska snart efter att Gisela hade kommit igång med broderandet skickade hon en bild till en kompis, som blev eld och lågor över sin väninnas nyfunna talang. Efter den positiva responsen öppnade hon konton med namnet ”Brodera ut texten” på Facebook och Instagram där hon började publicera bilder på sina alster.

I dag har respektive konto över 700 följare och klättrar ivrigt mot tusen.

– Jag undrar så vilka de är! Runt hundra kan ju vara vänner och bekanta, men de andra? Det är så spännande, och så roligt att få dela min humor med andra!

Läs även: Ytterligare 18 grejer som är FÖR trendiga

GISELA STÅLES BRODERISKOLA

1. Jag börjar med att bestämma motiv, vilken fras eller vilket ord jag ska brodera.

2. Vilken färg det ska vara på tyget och vilket typsnitt ska broderiet ha? Jag använder aidaväv som oftast är vit, men brukar färga den eftersom den känns kall och trist annars.

3. Nu börjar den meditativa biten. Broderandet med korsstygn sker mekaniskt och kräver inget tankearbete. Det är väldigt vilsamt.

4. Vanligtvis ramar jag inte in broderierna, eftersom jag gillar de uppklippta kanterna.

BRODERITIPS TILL NYBÖRJAREN

►Släpp taget om vad som är rätt och fel, vackert och fult. Använd de färger som du tycker om och gör mönsterformer som bara blir dina!

►I bundet broderi går det att räkna trådarna i väven man syr på, till exempel aidaväv eller annat räknelinne. Vanliga stygn som används är korsstygn och tvistsöm.

►Vid fritt broderi "målar" man med garnet och broderar fria mönsterformer på ett tätt tyg.

►Använd bra kvalitet på tyg och garn, helst naturmaterial. Att sy med ullgarn på kläde (vävt, filtat ylletyg) går lätt och fyller bra. Tänk bara på att använda en synål med tillräckligt stort öga, som banar väg för tråden genom tyget. Då går det lätt att sy och garnet slits inte i onödan.

►Kom ihåg att det får ta tid. Det är det som är så skönt med handarbete.

►På www.hemslojden.org hittar du broderikurser över hela landet där du kan lära dig grunderna och inspireras av andra.

Källa: Ulrika Rapp på organisationen Hemslöjden