Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Glesa ut barn-grupperna"

Förskolorna i Västerås följer inte riktigt den nationella trenden med allt större barngrupper.

Hur är det på din förskola? Vad tycker du om förskolegruppernas storlek? Hör av dig till [email protected] eller ring 199278, 199277.

 I jämförelse med genomsnittet i landet har Västerås färre barn i grupperna. Men stämmer statistiken?

Tack vare en satsning på förskolan som inleddes 2005 försöker Västerås behålla barngruppernas storlek på en rimlig nivå. Enligt Vasiliki Tsouplaki,(V) ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Västerås är inriktningen 15 barn i grupperna och 5 barn per förskollärare eller barnskötare som arbetar heltid.

– Vi byggde ut jättemycket i samband med förskolesatsningen. Antalet placerade barn har ökat med cirka 1 310 barn under perioden och det finns 127 fler barngrupper 2011 jämfört med 2006.

Enligt statistik från Pedagogiska nämndernas stab i Västerås har barngrupperna har under samma period minskat från 17.3 barn i genomsnitt till 15,4 barn i februari 2011. Genomsnittet i Sverige är 16.9 barn per grupp.

Men det är bara statistik. Hur ser verkligheten ut?– Naturligtvis varierar det, säger Vasiliki Tsouplaki. Småbarnsgrupperna har färre barn, medan tre till femåringar har större grupper. Dessutom finns det avdelningar som har för många barn. Det är vi medvetna om. Men vi försöker hela tiden att jobba för att förbättra. Det görs tillsynsbesök där vi tittar på lokaler, antal barn, ljudnivåer och arbetsmiljö.

Annki Mesch är vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Västerås.

– Jag känner inte igen siffrorna, säger hon. Vi får signaler från förskollärarna att barngrupperna är större än 15. Mätningarna görs en gång om året. Men vi skulle vilja att de görs varje månad. Det är då först man kan se genomströmningen av barn. Jag vet inte heller om de barn som har barnlediga föräldrar och har rätt att vara på förskolan tre dagar i veckan räknas i statistiken.

– Just nu läggs dagis ner, bland annat på Önsta-Gryta. Använd dessa lokaler och glesa ut barngrupperna i stället. Det är mitt förslag, konstaterar Annki Mesch.