Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glömde ett ljus – nu väntar rätten

Sofia Modigh, som kandiderar till riksdagen för Kristdemokraterna i Västmanland, har blivit anmäld för allmänfarlig vårdslöshet. Ett bortglömt adventsljus tog eld i tidningar som låg i närheten. Tack vare brandvarnare och en uppmärksam granne kunde elden begränsas till köksbordet.

Det var i december förra året som Sofia Modigh och hennes man tände ett adventsljus vid frukostbordet i sin lägenhet i Stockholm.

– Några timmar senare när jag lämnade bostaden var det ljust ute och jag hade helt enkelt glömt att adventsljuset brann. Men när brandvarnaren började tjuta hörde vår granne det och ringde räddningstjänsten. Tack och lov var det bara köksbordet som förstördes. Inte ens ljusstaken som är av gjutjärn skadades. Förmodligen vickade ljuset och ramlade över tidningarna, berättar Sofia Modigh, som aldrig kommer att lämna ett levande ljus utan tillsyn igen.

Hon ångrar förstås att hon var slarvig men är tacksam att det inte blev allvarligare.

– Rökskadorna och det förstörda bordet drabbade bara oss.

Drygt ett halvår efter branden blev hon kallad till polisen för förhör.

– Jag var förvånad att det tog så lång tid, men jag erkände förstås att det var jag som varit oaktsam och väntade mig en straffpåföljd så småningom. Men jag blev riktigt förvånad när det stod klart att det blir tingsrättsförhandlingar.

Nu har Sofia Modigh anlitat en offentlig försvarare.

– Rättsväsendet måste få ha sin gång. Nu är det upp till tingsrätten att bedöma hur allvarligt brottet är. Så är det för verklighetens folk, säger hon och anspelar på sin partiledare Göran Hägglunds ofta använda uttryck om svenska folket.

Jouni Mäkänen på krimjouren i Västerås konstaterar att straffpåföljden för allmänfarlig vårdslöshet varierar mellan böter och sex månaders fängelse.

Men branden spred sig ju aldrig?

– Nej, men den kunde ha gjort det. Men hänsyn tas förstås till omständigheterna kring branden och att det fanns brandvarnare. Mer än böter får hon nog inte, säger Jouni Mäkänen.