Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God stämning hos alliansen

 
Val 2010
Visa alla artiklar

(Uppdaterad 21.52) VLT:s Jackie Meh rapporterar på plats från Alliansens valvaka i Hallstahammars kommun.

- Då är jag på plats hos Alliansens valvaka i Hallstahammars kommun. Vi befinner oss hemma hos Kristdemokraternas Roy Cederbäck, säger Jackie Meh.

Politikerna droppar in en och en, många av dem har jobbat i vallokaler under helgen.

- Alliansen ska ta sig genom kvällen med popcorn, chili con carne och egenodlade vindruvor. Återstår att se om valresultatet blir lika välsmakande för de borgerliga kommunpolitikerna.

De första vallokalsundersökningarna visar att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Flera bl.and alliansarna uttrycker oro. Det är det som de fasat för mest.,

Det pågår en diskussion framför tv:n hur pass säkra vallokalsundersökningar.

- Det kan ändras hursomhelst. Jag tycker det är konstigt att man kan ha ett program som tar upp vallokalsundersökning, säger moderaten Hans Strandlund.

- Tv-rummet är fullt med alliansere vid det här laget. Det råder en ganska munter stämning, kanske lite avvaktande. Vad jag hört ska de lokala resultaten börja komma kvart över nio. Om mindre än en trekvart alltså, säger Jackie Meh och funderar:

- Vem blir kommunalråd vid ett eventuellt maktskifte i Hallstahammars kommun? Kanske moderaten Hans Strandlund. Det är faktiskt ganska troligt. Han säger själv att det största av allianspartierna brukar få kommunalrådsposten. Och i dag (oklart hur länge till) är det Moderaterna som är störst.

Vid 21.20-tiden inträffade en liten malör:

- Ett tekniskt problem har inträffat. Alliansarna får inte in den tv-kanal som redovisar kommunsiffrorna. Så nu sitter vi och tittar på SVT:s valvaka och en glad Gudrun Schyman, säger Jackie Meh.

Vid 21.50 utbrister stort jubel på alliansens valvaka i Herrskogen.

De församlade har precis fått veta att alliansen har egen majoritet enligt den senaste prognosen. Sverigdemokraterna har förlorat sin vågmästarroll, åtminstone för tillfället.

- Shit vad härligt, utbrister moderaten Jenny Ohlsson.

- Neutralisera de jäklarna, fyller Hans Strandlund i.