Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God ton ska gälla både höger och vänster

Vem ber Virtanen sluta kalla folk för brunråtta?

Hur mycket näthat tål egentligen den politiska debatten? Moderaternas nu sparkade kommunikatör Delmon Haffo skämde ut sig själv och sitt parti när han kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) "hora".

På en manifestation härom helgen ropade vänsteraktivister "snuthora" till kvinnliga poliser. Och Katarina Broman - fram till nyligen politiker för Sverigedemokraterna i Västmanland - visade sig ha skrivit grova rasistiska kommentarer i sociala medier.

Tidigare slirade även landstingspolitikern Denise Norström (S) på Facebook när hon antydde att dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M), som liknades vid en hingst, borde skjutas. Veronica Palm, före detta S-topp, har å sin sida tagit en paus från Twitter på grund av den hätska tonen. Med mindre än två år kvar till nästa val varnar många för en "trumpifiering" av debatten.

Starkt negativa omdömen om politiska motståndare är förvisso inget nytt, men med sociala medier går det snabbt. På nätet hittar dessutom alla med politiska åsikter sina "bubblor", och i många av dessa bubblor är jargongen mot meningsmotståndare hård. Alla sidor tycks se sig som goda och underdogs, med rätt att dela ut smockor. De etablerade partierna är samtidigt överens om att uttryck som "hora" är oacceptabla.

Att kräva god ton av andra är lätt, att kräva det av sina polare är svårare.

Så är den uppblossade debatten ett resultat av att högern "ger igen"? Det ligger något i det. Som Moderaternas Per Nilsson, inte längre kommunikationschef, uttryckte det: ”When they go low, we kick them in the balls”. Nilssons partikamrat Hanif Bali får ofta kritik för sin hårda ton på nätet. Han har ibland förtjänat kritiken, men man bör även se att Bali utsätts för grova tillmälen som "husblatte" och "brunråtta". Så sent som för några veckor sedan skrev Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen "Är brunråttorna kränkta nu igen? Väx upp" till Bali.

Man behöver inte ens ha en hård ton själv för att utsättas, det kan räcka med att man är marknadsliberal. Tidigare i år haglade påhoppen mot Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, på LO:s Facebooksida. Han kallades ”lilla snorvalpen”, ”svin”, ”satans as” och en kommentar löd: ”Såna människor ska ha skottpengar på sig”. Ådahl valde att "go high", för att använda Michelle Obamas ord. Att inte sjunka till samma nivå betyder inte att man slutar stå upp för sina åsikter.

Om nivån ska höjas behöver både höger och vänster bättre markera mot "sina egna". Aftonbladets ledarsida skulle kunna börja med att be Virtanen att sluta kalla folk för brunråtta. Att kräva god ton av andra är lätt, att kräva det av sina polare är svårare.