Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Goda motiv kan alltid användas för att bygga ut kontrollen"

Det gäller att se upp med aldrig så välvilliga myndigheters önskan att kontrollera exakt vad vi gör. Därför bör kontanter inte avskaffas och tids- och dataövervakning hållas efter.

Systemet är till för kundernas bästa och det har bara fördelar, eftersom det alltid går att kontrollera exakt vad de anställda har gjort. Så försvaras på nyhetsplats den ingående kontrollen av vad de anställda i hemtjänsten i Västerås gör. Det handlar om en minst sagt noggrann tidsredovisning, Varje aktivitet måste kodas in via ett dator- och telefonsystem. Personalen talar om en ny yrkesskada – stickningar i knappfingret.

Nyligen installerade Västerås stad också ett system som skall avslöja alla anställda som ser på barnpornografi. Det är runt 2 000 datorer som har anslutits.

Landstinget har å sin sida just tagit ännu ett litet steg bort från kontantanvändning. På Skultuna familjeläkarmottagning går det inte längre att betala med sedlar och mynt. Argumenten är de vanliga. Det handlar om förbättrad säkerhet och enklare hantering för personalen.

Det är tre exempel på hur utvecklingen i små steg innebär att den personliga integriteten hotas och överhetens kontrollmöjligheter byggs ut. I alla fallen finns hedervärda motiv: Det är angeläget att sätta fast pedofiler, de gamla har rätt till en effektiv hemtjänst och kontanter ökar rånrisk och risk för svartjobb.

Problemet är att den här typen av goda motiv alltid kan användas för att bygga ut kontrollen. Den nya tekniken ger myndigheterna möjlighet att kontrollera vad vi gör på ett sätt som George Orwell knappt kunde föreställa sig när han på sin tid i boken 1984 skildrade hur ”Storebror” ville kontrollera allt i minsta detalj.

För vad blir nästa olämpliga material i datorn som Västerås stad eller någon annan myndighet vill kontrollera och slå larm när det används? Det är alltid lättare att ta ett steg till när man redan har tagit de första stegen med mer kontroll av de anställda.

Det är inte trevligt med arbetsgivare som alltid kan och vill kontrollera exakt vad de anställda har gjort. Det handlar inte bara om att själva kontrollen och alla noteringar kan ta tid från annat, utan också om att detaljkontroll i längden kan skada arbetslust och initiativförmåga.

Det kan även vara viktigt för den enskilde att inte banken och därmed indirekt andra vet exakt hur man använder de egna pengarna. Det är ett viktigt motiv för att även i fortsättningen tillåta kontantbetalning. Avvägningen mot säkerhet och enkelhet kan se olika ut. På bussar innebär kontantförbud mindre risk för kontroverser och minskad tidsåtgång vid hållplatserna. Det talar för att där använda andra betalningssätt.

I sjukvården är däremot rånrisken mindre och det kan finnas starkare skäl för patienter att inte vilja låta betalningen registreras via kort eller sms. Det talar för att behålla kontananvändningen.

Det finns i princip ett starkt stöd för att värna personlig integritet. Den principen får dock lätt stryka på foten när det konkret handlar om att bekämpa brott, minska risker eller hålla bättre koll på vad personalen verkligen gör på arbetstid.

Det är ingen lätt avvägning och det finns förstås tillfällen när ökad kontroll och övervakning är befogad. Det gäller dock att inte snävt se fördelarna i varje enskilt fall, utan att också i praktiken leva upp till det allmänna talet om respekt för den personliga sfären. För det är i de konkreta fallen och inte i högtidstalen som värnet av personliga integriteten verkligen prövas.