Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gömde häst i bokföringen

När Skatteverket gjorde revision hos en företagare i Västerås kommun upptäcktes flera felaktigheter.

Dels rörde det sig om omkostnader för en travhäst, som företagaren bokfört på kontot för idrottsreklam. Kostnaderna har enligt ett sponsoravtal varit 120000 kronor exklusive moms.

Skatteverket anser dock att sponsoravtalet inte är ett giltigt avtal utan endast ett avtalsförslag, och att travhästen varit företagarens privata egendom. Varav följer att omkostnaderna för travhästen är privata levnadskostnader som inte kan bokföras på företagets konto och inte de avdragsgilla reklamkostnader företagaren bokfört dem som.

Alltså är kostnaderna för hästen snarast att betrakta som lön från företaget till företagaren, anser Skatteverket.

Dessutom anser Skatteverket att företagaren använt sin tjänstebil mer än 50 procent för privata körningar och påför därför honom bilförmån med drygt 100000 kronor

Dessutom får företagaren skattetillägg med 40 procent av den skatt som företagarens nya och höjda inkomst - där bilförmånen och kostnaden för hästen ingår -  baseras på.

Skatteverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Uppsala.