Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör cannabis lagligt – alla tjänar på det

Det skrivs i dagsläget mycket om Sveriges narkotikapolitik, där ena parten anser att våra lagar behöver skärpas ytterligare och där andra är övertygade om att vi faktiskt skulle vinna mer på att legalisera de lättare drogerna, det vill säga cannabis. Och jag hör till de sistnämnda, som förespråkar en total legalisering – men med en reglerad marknad med åldersgräns.

Annons

Att legalisera cannabis innebär inte bara att man gör det svårare för kriminella ligor att gå runt, det ger även polisen möjlighet att i stället prioritera grövre brott.

I dag läser man ofta om polisens olika insatser mot denna drog, inte bara mot försäljare av drogen. Man lägger ner enorma resurser på att även finna brukare, och där finns även de människor som har behovet av ämnen i denna drog, som helt själva valt att odla och självmedicinera med detta. Vilket även bör understrykas, att det faktiskt har hjälpt dessa människor. Men eftersom vår narkotikalag i dag är så strikt, så behandlas dessa människor som grova brottslingar.

Och vad är de skyldiga till?

Jo, de är skyldiga till att försöka få ett värdigt liv, utan smärtor, för att stoppa utvecklingen av deras sjukdomar, så att de kanske faktiskt får behålla förmågan att kunna gå själva.

Att få tunga mediciner utskrivna av läkare anses normalt. Dessa mediciner kan ge dig ett kraftigt rus, det vill säga att du blir hög, men det tar inte stopp där. De kan även döda och ge dig bestående men. Detta ses dock som något man ska vara beredd på.

Det bör även tilläggas att cannabis aldrig varit den direkta orsaken till någons död. Samtidigt är vi fullt medvetna om att alkohol, en drog som i dag är laglig och fullt accepterad, har dödat flera miljoner. När detta påpekas så försvarar man detta med att cannabis kan skada hjärnan, eller att vi inte behöver ännu en laglig drog.

Då kan man ju fråga sig, varför gör vi då inte alkohol olaglig och detta lagligt? För vad kan vara en allvarligare bieffekt än döden?

Stödet för cannabis i dag är stort, men ingen politiker verkar ta åt sig och lyssna. Polisen verkar inte heller ta detta till sig.

Andra länder har förstått, när ska vi?

Patrik Sjögren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons