Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör din egen hjärtekrans och en krans i starka färger

Med hösten kommer en längtan efter att bona om sig och göra det mysigt hemma. Naturen går åt samma håll. Efter en ljus och krispigt grön period byter den skepnad och går över i flammande rött, gult och orange. Perfekta färger att ta med in.

Marie Kronberg och Andrea Lewin är florister på Forsbergs blommor i Gävle. De jobbar med färg och form i material från naturen. På hemmaplan prioriterar de entrén för att göra det välkomnande att komma hem. Några krukor med gröna växter på förstukvisten och en krans av höstens naturskatter på dörren. Även i blombranschen finns det trender och de märker snabbt vad som är inne för tillfället.

– Just nu är det populärt med tunnare kransar. Men de får gärna ha mycket färg. I ett skirare arrangemang kommer de enskilda växterna fram mer så det blir väldigt snyggt, säger Andrea.

Det är enkelt att göra en egen personlig krans. Av det man har i sin egen trädgård eller av sådant man hittar i naturen. På hösten finns det mycket fint att plocka som rönnbär, lönnblad och nypon. Även torkade blad från en ormbunke blir vackert gyllene i en krans. Ett tips är att lägga ut sina naturfynd på en bricka innan man sätter ihop dem, då får man en överblick och ser vad man har att skapa av.

Andrea Lewin och Marie Kronberg visar hur man gör. De binder både en rund och skir krans och en hjärte-formad krans.

Hjärtekransen ska få ett traditionellt och höstigt uttryck i grönt, guld och rött. Den skira och runda däremot ska få en liten färgchock med cerise och orange.

– Det funkar jättebra att blanda orange och cerise, många blir glada av att se de färgerna ihop. Kanske har vi börjat tröttna på allt det vita och ljusa från sommaren, säger Marie.

Orange löv från lönnen i kombination med cerice hortensia ser mustigt och aptitligt ut, som en mix av kola och hallon.

– Den tar för sig den där, säger Andrea och nickar.

De har också fler tips på vad man kan göra till hemmet av höstens naturfynd. En höstkrans för bordet med ett blockljus i mitten gör dukningen komplett och ett ljus i en hängande krans sprider stämning i höstmörkret. Det är bara att sätta igång.

Läs även: 16 prylar som pyntar badrummet

Så här gör du en höstig krans till dörren

1. Det som krävs är en stadig stomme, antingen av ståltråd virad med floratejp, eller en färdigköpt. Gör man en rund stomme själv kan man använda en hink att forma den runt. Man behöver också en mjukare ståltråd att vira fast växterna med.

2. Sedan är det bara att gå ut i skogen eller i trädgården och plocka. Lägg växterna i grupper på en bricka och spara skaften så att det finns något att fästa i.

3. Vira över en bit av den mjuka ståltråden på en pinne, då trasslar den inte ihop sig och den är lätt att lägga ifrån sig om man behöver ta en paus i skapandet.

4. Tänk ut ett mönster eller blanda hur som helst. Gör små buketter och vira fast dem med en liten förskjutning på stommen.

5. Täck hela kransen och häng upp. Om den hänger utomhus eller om man sprej-duschar på den ibland håller den sig fin längre. Många växter är snygga även när de börjar vissna.

Ljuskrans till bordet eller fönstret

En höstkrans runt ett blockljus. Lägg en oasis-krans i blöten stund, gärna med ett tråg under. Lägg den på ett fat, stick ner växter ikransen och ställ ett ljus i mitten.

Hängande ljus i cirkel. Det finns färdiga stommar i järn medljushållare på. De kan varieras med olika växter runt stommen. Blir stämningsfullti ett fönster.

Höstväxter som är fina att göra kransar av

Lönnblad, hallonblad, dillkronor, kryp-en, olvon, rönnbär, gröna nypon, hortensia, kärleksört, ormbunke, krysantemum, stjärnflocka, smällspirea och hyperikumbär.

För Plus-kunder och prenumeranter: Västeråsarna väljer bort färgglada badrum

För Plus-kunder och prenumeranter: Steg för steg-guide – floristen Ulrika Remne visar hur man gör en höstig mosskrans