Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Landerdahl (FP): Satsa på bra bostäder med många upp-låtelseformer

I socialdemokraten Solveig Ingemarssons värld är höjden av lycka när Mimer är dominerande på bostadsmarknaden i Västerås. Där bostadsrätter endast uppförs och förvaltas på områden där Mimer inte vill bygga och där villaboende är suspekt.

På annat sätt kan inte tolkas hennes lovsång till lagstiftningen som rådde för mer än 30 år sedan. ”Allmännyttiga bostads-företag” kunde då med subventionerade statliga lån och med en trogen socialdemokratisk majoritet i Västerås stadshus bygga Vallby, Bäckby och Råby utan att fundera på hur bostadsmiljön och trivsel skulle bli.

Framför allt tillfrågades då inte de tilltänkta hyresgästerna annat via den (s)tyrda Hyresgästföreningen. Det ledde till stora områden som än idag är enbart hyreslägenheter.

Mångfald och valfrihet var tankar som inte existerade. Det viktiga var att producera ”tak över huvudet” oavsett hur det blev att leva och bo på områdena. Priset för detta har vi fått betala via sociala problem samt dyra omgestaltningar av Vallby och Råby samt en social oro på Bäckby med stora bekymmer.

Alliansen lanserade ett program för ge hyresgästerna främst på dessa miljon-programsområden möjlighet att köpa sina hus och bilda bostadsrättsföreningar. Tråkigt nog har detta inte lyckats.Måhända för att priset varit för högt.

Samtidigt har Alliansen varit ihärdig att få flera aktörer än Mimer på hyresgästmarknaden och planerat för småskalighet och trivsel. Bygg-Vesta har positivt nog etablerat sig på Lillåudden med drygt 100 lägenheter. Ikanos köp av Verner Andersson innebär att flera av de rikstäckande aktörerna på hyresrättsmarknaden finns i Västerås.

Nästa steg är att de tar sitt marknads-ansvar och bygger nya bostäder. Mark och planer finns.

Med denna mångfald i aktörer och en klok samhällsplanering med småskalighet kommer att ge Västerås många nya hyresrätter i trivsamma områden. Detta kommer att bli mycket bättre än resultatet av en tid då Mimer och hyresgästföreningen styrda av socialdemokraterna planerade vår stad.

Bevare oss därför från Ingemarssons nostalgi. Ha det i åtanke den 19 september, att med Socialdemokraterna vid styrådran kan det vara slut med mångfald och val-frihet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel