Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Landerdahl (FP): Utveckla Västerås city

Centrala Västerås bär fortfarande spår av 1950- och 60-talens ”betongpolitik”. Genom att öppna upp för aktiva grönytor, ha vatten, göra utsmyckningar, ge förutsättningar för snygga uteserveringar samt dra om busslederna, kan vi få ett attraktivare och mer tillgängligt city.

Västerås innanför cityringen måste rustas upp. Kommunen har medvetet planerat för fler bostäder i city så att stan blir levande hela dygnet. En ständig dialog förs med fastighetsägare och handlare för att öka citys konkurrenskraft mot Hälla och Erikslund.

Skridskobanan på torget – som Folkpartiet motionerade om i kommunfullmäktige 2006 – är en lyckad satsning. Kommunen har rustat vissa gatumiljöer och byggt en lekplats i Stadsparken. Sigmatorget och Hantverkargatans omdaning påbörjas under hösten. Här bidrar fastighetsägarna och handlarna. Det räcker inte. Fastighetsägarna borde göra sina lokaler mer attraktiva. Målet måste vara att fylla alla tomma lokaler med butiker.

Västerås stad kan skapa levande miljöer för att underlätta attraktionskraften i city. Några exempel är:

* skulptur med fontän samt uteservering på Engelbrektsplan

* öppna upp och göra om Viktor Larssons plats framför Växhuset till en grön oas

* göra Källgatan mellan Klippans parkering och Stora gatan till en grönkantad gata

* använda Rådhuset nu när Konstmuseet flyttat till publik verksamhet

* göra om åstråket och skapa sittplatser och en grön oas nedanför Klippans parkering

* skapa en scen på Aseatorget ned mot Konserthuset för att manifestera kulturstråk mot nya museet på Karlsgatan.

Staden måste sköta om alla anläggningar, ha god klass på planteringar, klippa gräs, städa och ta bort klotter samt se till att alla fontäner och vattenspeglar fungerar. Här kan vi inte spara. En ombonad och fin stadsmiljö är viktig för vår trivsel och vårt välbefinnande!

Antalet fältarbetare från polis och socialtjänst måste öka och aktivt störa droghandeln i city alla tider på dygnet. Alla ska kunna vara trygga och inte behöva antastas av påverkade personer på stan.

Göran Landerdahl (FP)

ordförande, Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel