Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gösen ökar i Mälaren – rekordlåga fångster i norra Roslagen

I Mälaren har man lyckats vända trenden med ett krympande gösbestånd.

För några veckor sedan fick man glädjande rapporter. Sedan man införde regleringar när det gäller gösfisket med minimimått och större maskstorlek på fiskenäten så har det blivit större och fler gös i Mälaren, det skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

- Det positiva resultatet i Mälaren visar att en starkare reglering av fisket även vid kusten sannolikt skulle kunna gynna gösbeståndet och därmed även fisket. Att helt undvika fiske på gös under våren före och under leken kan vara en åtgärd för att förbättra situationen för gös i området, säger Ulf Bergström, forskare vid SLU Aqua.

Men i norra Roslagen är trenden motsatt. För tio år sedan fångade man 5-6 gösar i varje nät. I år är det mindre än en gös i varje nät.Ett annat problem är att gösen som fångas är mindre och inte könsmogen, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua) i ett pressmeddelande.

- Årets fångst är rekordlåg. Bara en tredjedel så många gösar fångades i år jämfört med de senaste åren, säger Martina Blass, forskningsassistent vid SLU Aqua som genomfört provfisket.

Orsaken till minskningen beror på flera faktorer. En orsak är det hårda fisketrycket och en annan är ökningen av skarv och säl.