Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om plats när vårbudgeten presenteras

(Uppdaterad 11.14) Stefan Attefall, KD besökte Mälardalens högskola på onsdagsförmiddagen för att prata vårbudget.

Annons

På Mälardalens högskola, Omega-salen, presenterar just nu civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) regeringens vårproposition.

Salen, som har 270 platser, är ganska sporadiskt fylld till knappt 20 procent med främst studerande på högskolans ekonomiprogram.

Attefall börjar sin presentation med en återblick på de snart åtta år som Alliansen har suttit i regeringsställning.

När Stefan Attefall poängterade att man från och med nästa år ska kunna öka på sitt studielån, om man vill, med 1000 kronor per månad utan att bidragsdelen påverkas hördes en del hummanden bland studenterna i salen.

Attefall menar att bland annat Västerås stad har satt upp egna krav i vissa delar kring byggreglerna som finns, vilket regeringen inte gillar.

- Det blir ett virrvarr av regler mellan olika kommuner och nu vill vi ha nationella byggregler som gäller för alla. Dessutom vill vi förenkla en del byggregler inte minst för till exempel studentlägenheter. De reglerna börjar att gälla 1 juli och därefter får kommunerna, som har klagat på krångliga byggregler, får då hålla tyst och gå till verkstan.

Attefall menar att det finns ett årligt behov på cirka 600 nya lägenheter varje år i Västerås till och med år 2022.

Stefan Attefalls genomgång är slut, efter cirka en halvtimme, och nu är frågan fri bland åhörarna. Attefall pratade mest om bostadspolitik vilket är ganska naturligt eftersom han är civil- och bostadsminister.

Fråga från publiken om satsning på försvaret med hänvisning till Ryssland och Putin. Regeringen har inte satt ner foten men ökade anslag är nödvändigt, menar Attefall.

Fråga från publiken om hur det går ihop att utökad nybyggnation till viss del sker på landsbygden men att tågtrafiken koncentreras till de större stationerna och städerna. Allt färre stopp vid så kallade mjölkpallar.

Enligt Stefan Attefall får man räkna med att man kör tåg mellan de större orterna, dels för att resenärerna kräver det, dels för att det skulle krävas mer omkostnader för stationer. Istället måste pendlingsmöjligheterna till dessa uppsamlingspunkterna vara bra och utbyggda.