Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om rymd och yta i Villa Ekeby

Det blev kärlek vid första ögonkastet när Madeleine Ahlqvist och hennes man Peter klev in i Villa Ekeby första gången. De slog till och köpte huset direkt. Det har de aldrig ångrat.

Den rymliga hallen tar emot med en takhöjd på 3,6 meter. Hela bottenvåningen har samma luftighet. Det känns som att vandra omkring i en mindre herrgård trots att vi är mitt i Västerås, på Stallhagen närmare bestämt.

Villa Ekeby har varit familjen Ahlqvists hem i 22 år och här har barnen Nicolin och Daniel vuxit upp. Nu är barnen utflugna, även om Nicolin, som är mellan två lägenheter, har flyttat hem tillfälligt.

– Det är förstås ganska tomt utan barnen. Vi har 275 kvadratmeters boyta och i ett sådant här hus ska det bo barn tycker jag, säger Madeleine.

Ett stort trähus kräver också ständigt underhåll, men än så länge finns inga flyttplaner.

– Vi har räknat på det, men vi bor så otroligt mycket billigare här än vi skulle göra om vi köpte någonting nytt.

På väggen i vardagsrummet sitter de första köpehandlingarna inramade. Det är undertecknade i början av seklet, troligen är huset byggt 1908.

– Vi har letat efter fler handlingar men inte hittat några, men jag tror att den första som bodde här jobbade på Asea.

Under åren har några väggar slagits ut. Köket var tidigare betydligt mindre, men då fanns det en jungfrukammare, serveringsgång och ett stort skafferi på samma yta.

– Köket är en favoritplats. Vi har ingen matsal och det behövs inte. Vi sitter gärna och länge kvar här i köket och pratar efter en middag.

Vid större sammankomster finns det gott om utrymme. Soffan i vardagsrummet rymmer hela 18 personer. Är sällskapet ännu större finns det också en generös soffa i tv-rymmet intill, att slå sig ned i.

På alla väggar finns det gott om konst, mestadels amerikansk pop-konst.

– Det är Peter som köpt konsten genom åren. Han är lite av en samlare.

På övervåningen är takhöjden något lägre. Där finns familjens sovrum men i hallen också en rymlig läshörna invid ett stort vackert fönster. Där hänger det en stor mängd mobiler från taket.

– Vi köper en från varje resa, berättar Madeleine.

Villan har ytterligare en boendevåning. Den forna kallvinden har byggts om till gästrum.

– Vi var tvungna att isolera vinden och då gjorde vi slag i saken och byggde gästrum däruppe.

Några andra stora omgörningar har inte familjen Ahlqvist behövt göra. Badrummen står på tur, men det är ingen panik.

– Och vi har prioriterat att lägga pengarna på resor i stället.

Men nya tapeter har det blivit genom åren.

– De största rummen tapetserade vi om på 1980-talet, och folk brukar säga att det syns. Det är ganska typiska tapeter från den tiden, med bårder och sådant. Vi funderar på att tapetsera om till något mer modernt. Men vi älskar färg, så några vita väggar blir det inte här, säger Madeleine.

Överallt i huset hänger porträtt på familjen och särskilt på barnen.

– Jag tycker att ett hem blir mer personligt med fotografier på barnen på väggarna. Då är det som om huset lever mer, trots att barnen har flyttat hemifrån.