Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granska hästsporten!

Inte räknar vi med några dödsfall i fotbolls-VM och friidrotts-VM? Nej, men det är allmänt accepterat att några trav- och galopphästar får sätta livet till varje år. Fler därtill skadas.

Annons

Hästsporter är sedan länge en djupt integrerad del av idrottskulturen. Det har kommit att bli en självklarhet. Ofta handlar argumenten för en satsning på hästsport av olika slag om att det är bra för jämställdheten. Men ska hästar betala priset för mänsklig ojämställdhet, dvs okritiskt kunna utnyttjas i allt större utsträckning för att det handlar om en tjejsport?

Men några ifrågasättanden inifrån hästsporten eller från annat håll hör man aldrig talas om. Tvärtom så prisas hästindustrin och stora satsningar planeras inom sporten.

Visst finns det mycket positivt med att till exempel unga människor kan umgås med hästar, men när det handlar om tävling så tvingas hästarna in i en idrottsmiljö de själva rimligen inte kan påverka.

Tvånget är i själva verket en nödvändig förutsättning för all hästsport, och tvånget är en form av våld. Men inte desto mindre normaliserat.

Det är nödvändigt att hästarnas prestationsfixerade tävlingsmiljö granskas och att det beaktas att det enligt lag är förbjudet att utsätta djur för något som helst lidande i samband med tävling och träning!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons