Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granska myndigheternas agerande före terrordådet

Efter terrordådet har olika myndigheter berömt varandra upprepade gånger för en bra insats. Välförtjänt eftersom missdådaren har gripits och de skadade har fått en snabb vård.Däremot verkar inte insatsen före dådet beskrivas lika gärna och ingående.

Varför

– skickade inte Säpo information till Migrationsverket att terroristen undersöktes för kontakter med IS? Inrikesministern menar att utan bevis skall man inte informera andra myndigheter eftersom en oskyldig kan drabbas. Detta är kanske rätt för personer som har rätt att vistas i Sverige men skall detta verkligen gälla för personer som inte får vistas i Sverige?

– eftersöktes han inte på ett halvår?

– patrullerade inte poliser på Drottninggatan? De hade kunnat ingripa eller stoppa lastbilen. IS har ju uppmanat sina anhängare att använda knivar, stenar och lastbilar för att döda och skada otrogna. Eftersom Drottninggatan har drabbats tidigare av terrordåd så borde den vara ett prioriterat bevakningsområde för polisen.

– fanns inga lastbilsbarriärer på Drottninggatan? Dessa skulle ha kunnat placeras sick-sack för att hålla nere en lastbils hastighet. Utformningen av lastbilsbarriärer kan studeras vid närmaste uraffär.

– sätter polisen inte upp övervakningskameror på allmänna områden? Att skydda medborgare från illdåd måste väl väga tyngre än obehaget att fastna på en film?

Kameraövervakning kan utformas så att enbart poliser med tystnadsplikt får granska filmerna och dessa kan köras så att de automatiskt raderas efter till exempel 24 timmar, om det inte dessförinnan hittas något brottsligt. Den film som nu fällde terroristen hade inte tagits på Drottninggatan utan i tunnelbanan där Stockholms Lokaltrafik har tillstånd till kameraövervakning.

Kommer vi att få se någon detaljerad granskning av myndigheternas agerande före dådet?

Undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare