Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis appar kan vara köpfällor

Spel-appen från Apple skulle vara gratis. Men när Edvin Bahtijaragic hade laddat ned den tog det inte många minuter innan 225 kronor hade dragits från hans Visakort.

Västerås. Det var i söndags för två veckor sedan som västeråsaren Edvin Bahtijaragic laddade ned spelet Extreme Road Trip 2 till sin Ipad från Appstore.

Att appen skulle vara gratis framgick tydligt på såväl svenska som engelska. Men ett par dagar senare fick Edvin ett e-postmeddelande från Itunes om att hans Visakort debiterats med 225 kronor.

Det visade sig att Edvins 5-årige son hade lyckats köpa tre spänner virtuella guldmynt á 75 kronor.

När Edvin kontrollerade saken fann han att appen tillåter köp utan säkerhetskod upp till en kvart efter nedladdning om det finns ett Visakort anslutet till Ituneskontot.

– Jag är en ganska van användare, ändå reagerade jag för sent. Jag tycker att de bryter mot god försäljningssed, säger han.

Han kontaktade svenska Apple, som hänvisade till företagets engelska support. Efter viss e-postkorrespondens återtog Apple köpet, men Edvin tycker ändå att marknadsföringen är förrädisk. Han anmälde därför Apple till Konsumentverket.

– Bolag utanför EU rår vi inte på. Vi kan bara varna och berätta om hur man gör för att skydda sig mot köp inuti appar, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.