Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis gynkoll - men inte för alla

Nu ska gynekologiska hälsokontroller bli kostnadsfria för unga kvinnor. Men för alla andra fördubblas avgiften från årsskiftet.

Från och med årsskiftet blir så kallad screening, gynekologiska cellprovskontroller, gratis för kvinnor under 25.

Kvinnor i alla åldrar kallas regelbundet till cellprovskontroll, en undersökning för att upptäcka riskabla cellförändringar i ett tidigt stadium.

Av de 26 500 som kallades i Västmanland i fjol dök bara 9 000 upp.

- Vi funderade på hur vi ska få unga kvinnor att prioritera den här kontrollen. Om första tillfället blir avgiftsfritt så kanske fler vill gå även i fortsättningen, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S).

För kvinnor över 25 höjs samtidigt avgiften från 100 till 200 kronor, lika mycket som kostnaden för mammografi.

Landstinget höjer även avgiften för gynekologiska undersökningar på egen begäran. De ska nu kosta 1165 kronor - även för unga.

- De här undersökningarna är ju inget sjukvården kallar till, utan något som sker på eget initiativ. Om en läkare anser att man behöver undersökning så är det annan sak, säger Kenneth Östberg.

Det är en väldigt hög summa?

- Vi har ju haft 750 kronor tidigare, och nu tillkommer ytterligare 415 kronor. Men då ingår ultraljudsundersökning. Det är en självkostnadsavgift, och inget vi tjänar pengar på.

Kenneth Östberg tror inte att den höga avgiften kommer att leda till att kvinnor drar sig för att söka vård.

- Nej, har man en oro på grund av att man känner symptom så besöker man en läkare. Om det finns minsta tveksamhet hos läkaren så kommer den att skicka en remiss.

Med remiss från läkare behöver man bara betala den vanliga patientavgiften, enligt Kenneth östberg.