Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis alla pappor! Här har flest anledning att bli firade i dag

Den 12 november är det fars dag. I Västmanland är det relativt jämnt mellan kommunerna när det gäller andelen pappor.

Skinnskatteberg och Surahammars kommuner har högst andel pappor i länet, där har 66 procent av männen barn. Västerås hamnar längst ner på listan i länet med, där är 60 procent av den manliga befolkningen pappor.

Lägst andel pappor i hela landet finns det i Solna kommun i Stockholms län, där har färre än hälften av männen barn. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt inför fars dag.

– Åldersstrukturen spelar förmodligen in. Ju äldre männen i kommunen är, desto större andel har ett barn. I kommuner där befolkningen är yngre kommer andelen pappor att vara lägre, säger Linus Garp, utredare på SCB till Siren.

Statistiska centralbyrån har beräknat andelen män, 15 år och äldre, som har ett barn, i relation till det totala antalet män i samma åldersgrupp i kommunen. Andelen varierar mellan kommunerna från knappt 50 procent till över 70 procent.