Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greenpeace: Dags att gå från ord till handling!

Energiminister Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren skriver att regeringens energiöverenskommelse innebär att vi i Sverige äntligen minskar vårt beroende av kärnkraft. Greenpeace välkomnar intentionerna att bygga ut den förnybara energin.

Samtidigt beklagar vi att regeringens energiöverenskommelse öppnar upp för byggandet av tio nya kärnkraftsreaktorer i Sverige, vilket kraftigt skulle öka Sveriges kärnkraftsberoende. Om Olofsson och Carlgren vill att Sverige ska ta den förnybara vägen, i stället för kärnkraftsspåret, borde de omedelbart ta fram en färdplan som leder Sverige mot 100 procent förnybar energi.

Den framväxt av förnybar energi som nu sker i Sverige är lovvärd men potentialen är mycket större än politikernas nuvarande målsättningar och visioner. Greenpeace har i rapporten Energy [R]evolution visat att 97 procent av energin i EU kan komma från förnybara källor 2050 samtidigt som koldioxidutsläppen minskas med 95 procent. En satsning på förnybara energikällor och energieffektiviseringar kan tillgodose hela Europas energiförsörjning och kärnkraften kan avvecklas till 2040.

Sverige är ett av de länder i världen som har bäst förutsättningar att ställa om till 100 procent förnybar energi och vi bör därför gå före i omställningen. I genomsnitt producerar den svenska kärnkraften cirka 65 terawattimmar (TWh) el per år. Vindkraften kan ersätta ungefär hälften av den elen genom att regeringens planeringsmål på 30 TWh förnybar el till 2020 uppnås. Svensk vindenergi har antagit samma målsättning.

Med bindande planeringsmål för kostnadseffektiva energieffektiviseringsåtgärder kan vi avveckla resterande del av kärnkraften. En stadigt ökande produktion av bioenergi i kombination med ett fortsatt stöd till solel och solvärme, som regeringen tyvärr beslutat att avveckla, gör att omställningen kan gå än snabbare.

Dessutom måste andra energitekniker som geoenergi och vågkraft lyftas fram och satsas på. Olofsson och Carlgren vill få det att framstå att de gjort mycket för den förnybara industrin, men verkligheten visar att det finns mycket kvar att göra.

Den förnybara industrin står redo. Nu är det upp till Olofsson och Carlgren att inte bara slå sig för bröstet över sedan länge etablerad vattenkraft utan på allvar möjliggöra för den förny-bara industrins framväxt.

Regeringen bör genast avveckla kärnkraften som blockerar satsningar på förnybar energi och ta fram en färdplan för att skapa ett energisystem baserat på 100 procent förnybar energi. Så läggs grunden för en ny, grön industrisektor och många nya arbetstillfällen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel