Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greta Ågren: Nyansera kulturbegreppet!

Själva ordet kultur kan kännas diffust ibland. En bred diskussion om kulturens betydelse och möjligheter för välbefinnande och meningsfullhet i tillvaron vore önskvärd. Kulturens mångsidighet och dimensioner är mycket mer än den så kallade finkulturen och behöver analyseras.

Det finns en ojämlikhet på vilket sätt kulturinsatserna fördelas och möjliggörs för olika grupper av människor att tillgodogöra sig. Det finns väldigt många människor som av olika orsaker, som till exempel olika funktionshinder inte har möjlighet att delta i kulturaktiviteter som Kulturnatten eller Cityfestivalen här i Västerås. Hur kompenseras de för detta?

Den goda kulturen bidrar till ett snabbare tillfrisknande vid sjukdom, mänskligt växande och mognande. Grunden bör läggas tidigt i livet för att skapa motivation och intresse och att varje barn skulle få hjälp att utveckla sin kreativitet och fantasi för det man har fallenhet för. Det bör finnas en plats för alla förmågor oavsett om man skapar med sina händer eller har en mer teoretisk läggning. Detta bidrar till ett jämlikare samhälle.

Begrepp som är viktiga att diskutera är till exempel varför det är viktigt med traditioner och att förvalta det gemensamma kulturarvet till kommande generationer. Den fina svenska visskatten och den svenska barnvisan och sagoskatten har en lång tradition, som alltid måste vara aktuell och har goda möjligheter att förena generationerna .

Vad menas med subkultur? Den goda kulturen kan motverka rotlöshet och otrygghet i vårt stressade samhälle. Att känna sig delaktig i hembygdsrörelsen har visat sig minska skadegörelse som till exempel klotter.

Vardagskulturen kan handla om väldigt många olika aktiviteter, som till exempel matlagning, sömnad och att snickra – aktivitet i stället för passivt konsumerande .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel