Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greta Ågren: Små barns utveckling en folkhälsofråga

Det är negativt för barnen att personalen på förskolan är stressad och ofta frånvarande, skriver Greta Ågren.

Boken Små barn i förskolan är ännu en påminnelse om vuxensamhällets ansvar att tillgodose de minsta barnens behov att kunna utvecklas efter var och ens optimala förutsättningar. Detta är en folkhälsofråga som har betydelse för jämlikhet och alla människors lika värde, i ett samhälle där klyftorna ökar skapas problem, som berör alla och ger stora kostnader. Det är en viktig bok för alla, som inom olika områden kommer i kontakt med förskolebarn och fattar avgörande beslut i förskolefrågor.

Enligt forskning sedan 1980-talet skriver David Ingvar ”Att det som sker under tidig förskoleålder bränns in djupt med en biologisk svetslåga.” Det är en formulering värd att reflektera över. Upprepade negativa händelser ger ofta konsekvenser under resten av livet.

Under småbarnsåren är omvårdnadstillfällena det viktigaste för att skapa en god anknytning och relation till barnet och skapa en grund för trygghet och lärande. Under denna period i livet har barnen inte något verbalt språk och ställer stora krav på inlevelseförmåga och empati av personerna i sin närmaste omgivning, som kan tolka olika former av kroppsspråk.

Stora barngrupper, bristande personaltäthet och varierande kompetens och erfarenhet hos personalen, långa vistelsetider för barnet gör det ofta omöjligt att kunna tillgodose barnens behov. Den tidiga anknytningen till flera vuxna är livsviktig för varje barn för att kunna utvecklas till dugliga samhällsmedborgare.

Den stressade arbetssituationen i förskolan bidrar till hög sjukfrånvaro. Den får konsekvenser på många sätt för det enskilda barnet, som bristande kontinuitet som drabbar den viktiga anknytningsprocessen. Barnet behöver känna trygghet i sin relation till den vuxne. Att ofta relatera till nya vuxna är ingen bra situation för barnet och kan resultera i svårigheter att knyta an till vuxna och kan ibland leda till en viss flackighet i relationer.

Att visa en distanserad attityd till nya människor är en normal reaktion. Boken En förskola för små barn har fokus på anknytning och relationer. Att sysselsätta barn och att det alltid skulle vara roligt har ibland överskattats. Uttrycket som man hört ibland från barn ”Vi har ingenting att göra” ger en tankeställare. Har kreativiteten och möjligheterna att själv hitta på blivit lidande?

En tråkig nyhet från medierna är att den psykiska ohälsan hos unga ökar. Varför sker detta? En bra förskola skall kompensera brister i hemmiljön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel