Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greta Ågren: Vad är kunskap egentligen?

Helt nyligen satt jag på en rättegång. Målet var ett grovt rån, som begåtts mot en äldre kvinna.

Förövarna var tre yngre män, som verkade ha total brist på empati och inlevelseförmåga för en medmänniska.

I valtider som nu läser man dagligen om hur skolan skall bli bättre och om kunskapens betydelse.

För att ett samhälle skall utvecklas på ett positivt sätt för alla samhällsmedborgare finns det som är viktigare än svenska – engelska och matematik. Varje barn har rätt att utveckla den kompetens de föds med på ett positivt sätt. Praktisk begåvning bör få högre status och är oerhört viktigt för att ett samhälle skall fungera på ett tillfredsställande sätt.

Livskunskap och livskompetens borde ha en hög prioritet i kontakten med föräldrar och blivande föräldrar. Det finns ett övermått av kunskap och forskning om vad som är viktigt för en positiv utveckling från tidiga barnaår och som grund för lärandet. Viktigt är att beakta samspelet mellan arv och miljö.

Med all den kompetens som finns skulle ett enkelt studiematerial kunna framställas, som skulle komma alla barn till godo.

Alla föräldrar vill sina barns bästa, men ibland blir det fel beroende av vad man själv har i sin egen ” ryggsäck”, vilket man omedvetet överför till sina barn. Men även medierna borde ha ett större ansvar för de program de producerar eftersom de har en sådan genomslagskraft. Väldigt få har den kvalitet man skulle önska. Förstörelse och kriminella handlingar är oerhört kostsamt för ett samhälle på olika nivåer. Ett förebyggande arbete från tidig ålder skulle innebära en livsduglighet för enskilda individer och stora vinster för samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel