Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön plan sätter parkerna i centrum

Mörk, innehållslös, dålig skötsel, överflödig eller vacker, mysig, rogivande, livsnödvändig? Kommunen vill veta vad invånarna tycker om stadens parker och grönområden för att orka stå emot tryck utifrån att bebygga de gröna oaserna.

En lövblås någonstans i närheten är det enda som stör den absoluta stillheten i Mårtens hage, parken norr om Ica Ettan.

– Det är så lugnt här. Jag går ofta här och tycker inte att parken behöver förändras egentligen, säger Milja Pesonen som bor i närheten.

Någon cyklar förbi, andra promenerar med hunden. Och denna oas vill Milja Pesonen inte ska försvinna.

– Någon nybyggnation vill jag inte se här. Förstör inte något som är så fint!, säger hon strängt till stadsekologen Kristoffer Jasinski som står och lyssnar och som också är huvudansvarig för den grönstrukturplan som kommunen nu håller på att jobba fram.

De två är helt överens men oron för att parker försvinner till förmån för nybyggnation är inte helt grundlös.

– Det finns ett tryck på kommunen att förtäta men med den här undersökningen hoppas jag kunna visa på värdet att behålla de parker och områden som männi- skor använder. Sedan finns även naturvårdsintresset att beakta, till exempel mistlar, vissa insekter och kulturhistorien, säger Kristoffer Jasinski och tillägger:

– Själv skulle jag vilja ha fler parker och grönområden i Västerås.

En del av underlaget till planen är att intervjua parkernas besökare om vad de gillar eller ogillar, saknar eller vill förändra och för det har kommunen hjälp av studenter på Mälardalens högskola, MDH. Även genusperspektivet, om det finns någon skillnad på hur kvinnor och män upplever och använder parkerna, ska undersökas.

– När studenterna intervjuar och observerar i dessa områden försöker de se mönster i hur män respektive kvinnor använder parkerna, säger Eduardo Medina, lektorn i sociologi på MDH som leder studien för att säkerställa kvaliteten.

– Vi kommer också att prata med människor som inte besöker parkerna för att få reda på varför de inte gör det, säger han.

Att intervjua besökare i Mårtens hage föll på studenten Emelie Risbecks lott.

– Jag har hittills mest pratat med pensionärer och än har jag inte märkt någon skillnad mellan könen. De är här på dagtid och känner sig trygga då. Men på kvällarna är det nästan ingen här och jag kände själv när dagsljuset försvann att det var lite obehagligt, säger hon.

Och just tryggheten är den faktor som sannolikt mest bekymrar invånarna.

– Vi vill ju att folk ska använda parkerna och om det visar sig att de är rädda måste vi fundera över belysning och andra åtgärder, säger Kristoffer Jasinski.

Är det något naturområde som du inte kan hitta motiv att behålla?

– I norra delen av Vetterslundsskogen finns inga unika naturvärden och den används heller inte särskilt mycket av invånarna.