Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön ungdom: Gigantisk skillnad mellan blocken inom miljöfrågorna

Många väljare tycker inte att skillnaderna mellan blocken är så stora i årets valrörelse. Vi skulle vilja ge ett tips till dessa väljare: ta en titt på miljö- och klimatområdet.

Som miljöpartist är vi stolta över att den gröna politiken fått ett starkt genomslag i det rödgröna valmanifestet. Klimatfrågan är en huvudfråga vid sidan av jobben och välfärden. För första gången någonsin kan Sverige få en regering som inte bara har en grön miljöminister utan också en regering som sätter klimat och miljö allra högst på dagordningen.

När alliansen presenterade sitt valmanifest nyligen nämndes knappt klimatet. Budskapet till väljarna var att Sveriges klimatpolitik redan är färdig. Det enda konkreta förslaget är en ny ”supermiljöbilspremie” som endast kommer att omfatta cirka 0,5 procent av bilarna.

Skillnaden mellan de båda alternativen är gigantisk inom miljöfrågorna.

En rödgrön regering kommer att jobba för en tuffare klimatpolitik inom EU, EU ska sänka utsläppen med 30 procent till 2020. Allians-regeringen har ställt sig på den andra sidan och försökt bromsa EU:s klimatambitioner under sommaren.

En rödgrön regering kommer att satsa mer än 100 miljarder mer än alliansen på kollektivtrafik. Redan under nästa mandatperiod kan Sverige sätta igång att bygga höghastighetståg som på sikt kan ersätta inrikesflyget. Alliansen går istället till val på att bygga Sveriges genom tiderna dyraste motorväg.

En rödgrön regering vill värna den svenska vargstammen – alliansen vill skjuta mer varg.

En rödgrön regering kommer att arbeta för att stoppa exploateringen av Arktis för utvinning av olja. Alliansen har givit sitt passiva stöd till sådan exploatering.

Vi skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Vi rödgröna vill till exempel stoppa det statliga företaget Vattenfalls kolbrytningsprojekt i Tyskland. Vi vill öka klimatbiståndet till fattiga länder – alliansen tycker att det vanliga biståndet ska räcka både till fattigdomsbekämpning och till klimatanpassning.

Är du fortfarande osäker på vad du ska rösta på? Rösta för klimatet och miljön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel