Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön ungdom: Varmare klimat ger mer extremt väder

Det här året har hittills varit det varmaste sedan man började mäta temperaturen globalt. I Sverige har vi upplevt extrem hetta, tropiska nätter och stora skyfall. Andra delar av världen har upplevt än mer extrema väderfenomen.

I Pakistan är nu omkring 20 miljoner människor hemlösa efter enorma översvämningar. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppger att det är den värsta naturkatastrof han sett.

I Ryssland har omfattande skogsbränder härjat hela sommaren. Många har dött i bränderna eller av sjukdomar som orsakats av brandröken. Utrikesdepartementet har avrått från resor till Moskva, som legat inbakat in en tjock dimma av brandrök, och kallat hem ambassadpersonal.

Radioaktiva ämnen som funnits i de ryska skogarna sedan Tjernobylkatastrofen riskerar att frigöras. Kärnkraften känns plötsligt inte så ”säker” längre. Ingen av dessa händelser kan med säkerhet knytas till klimatförändringarna. Men tillsammans är de exempel på den framtid vi med största säkerhet går mot. Ett varmare klimat ger ett mer extremt väder, som fler översvämningar, orkaner och bränder, fler naturkatastrofer och miljontals fler klimatflyktingar. Männi-skor kommer att behöva fly sina hem sedan dricksvattnet inte längre är dugligt eller när öknarna breder ut sig och slukar åkerjorden.

Jag skriver inte det här för att utmåla någon dystopi, utan för att det är bråttom. Om klimatförändringarna ska hejdas krävs politisk handling nu. Temperaturen får tillåtas öka max 1,5 grader om en global klimatkatastrof ska kunna undvikas och vi måste börja nu. Om fem år är det för sent.

Den nuvarande moderatledda regeringen saknar politiskt mod att göra något.

Det är därför som Sverige har fallit från plats 10 till plats 18 på bara ett år på den globala klimatrörelsens lista över länders klimatpolitik. Sverige ligger fortfarande rätt bra till på totalrankningen, med det är på grund av våra låga utsläppsnivåer, de förändras inte så snabbt.

Mot den moderatledda regeringen står ett rödgrönt alternativ med ett starkt grönt parti som längtar efter att få ta kommandot över klimatpolitiken. Vi vill satsa på en grön omställning av hela samhället. Vi vill ha höghastighetståg, miljöstyrande avgifter, fler transporter via järnväg, mer kollektivtrafik i städerna, energieffektiva bostäder och mycket, mycket mer.

Och framförallt har vi modet att genomföra de politiska förändringar som krävs för att utvecklingen ska gå framåt.

Rösta grönt den 19 september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel