Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna bilister: Skydda oss från dyr bensin och diesel!

Prishöjningarna på bensin och diesel är en ljum vårvind mot vad som kommer framöver. Regeringen måste skydda oss mot dyra fossila drivmedel, genom en satsning på el och förnybart.

Libyen, Egypten och Tunisien står för 3 procent av världens olja. Ändå räcker upproren där för att öka oljepriset nästan 50 procent. När folken säger ”det räcker nu” också i stora oljeproducerande länder, kombinerat med stigande efterfrågan och minskande tillgång, lär vi få oljepriser och effekter ingen upplevt förut.

Höjda priser drabbar den som är fast i oljeberoendet. Det talas om en smärtgräns för bensinpriset, trots att vi faktiskt betalar mindre per mil i dag än för tio år sedan eftersom bilarna blivit snålare, och trots att vår köpkraft stigit i minst samma takt som bensinpriset.

Men statistik förmår inte långt för den som måste avstå från nya sportskor till ungarna för att det blivit dyrare att tanka bilen. Därför bör regeringen skydda oss mot dyr olja, bensin och diesel. Inte genom att sänka skatten på drivmedlen – en sån plåsterpolitik förmår i det långa loppet intet mot skenande oljepriser, och förlänger oljeberoendet vi snabbt måste ur.

I stället måste regeringen göra det enkelt att ta sig ur oljeberoendet. Eftersom inte alla har råd att köpa ny bil bör för den som bygger om sin bensinbil till etanol-, gas- eller eldrift, eller dieselbilen till biodiesel, få en konverteringspremie på 10 000 kronor. Premien kan begränsas till bilar nyare än 2001, för att inte förlänga livslängden på gamla bilar. Dessutom bör man bestämma att alla nya bilar ska kunna köras på något förnybart drivmedel senast 2015.

I dag tjänar man minst en krona milen på att köra på förnybara drivmedel. Skillnaden lär öka med oljeprisstegringarna, men regeringen kan undanröja tvivlen genom att slå fast att nuvarande skattebefrielse förlängs efter 2013. Dagens system med ettåriga undantag bör ändras så att branschen kan satsa på långsiktig utbyggnad.

Bland förmåns- och tjänstebilarna har etanol- och gasbilsandelen sjunkit som en sten, till förmån för dieselbilar som är klart sämre för klimatet. Det beror på att regeringen inte berättat vad som händer med förmånsvärdet för etanol- och gasbilar efter årets utgång – den som väljer förmånsbil vill veta villkoren åtminstone tre år framåt. Regeringen bör omedelbart förlänga förmånsnedsättningen till 2015.

Sveriges transportsektor ska vara oberoende av fossila drivmedel till år 2030, har regeringen slagit fast. Att nya bilar ska gå på fossil bensin och diesel i 19 år till är förstås vansinne, särskilt med den prisbild vi nu alla ser framför oss. Här måste regeringen tänka om, med målet att göra Sverige världsbäst på att avveckla oljeberoendet.

Oljan blir ofrånkomligen dyrare. Regeringen avgör om bilisten drabbas eller inte. Satsa förnybart nu!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel