Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna liberaler: Mer kollektivtrafik med magnettåg

Miljöminister Lena Ek anser det nödvändigt att öka kollektivåkandet och minska bilåkandet. Hon har rätt. Men det krävs radikala åtgärder för att åstadkomma en sådan utveckling. Trängsel är i många svenska regioner (som Mälardalen, Östergötland och Västsverige) ett ökande problem och en alltmer ökad trafikvolym orsakar köbildning och trafikstörningar.

Problemet blir alltmer påtagligt på allt fler ställen där det redan förekommer trafikinfarkter. Det gäller både vägar och järnvägar. Kapaciteten i järnvägs-system och vägar räcker inte till. Människors behov av rörlighet ökar när arbetsmarknaden kräver alltmer pendling. Något måste göras! Transportapparaten är inte dimensionerad för de stora volymer det handlar om i dag.

Magnettågen är en möjlig persontransport för pendling som skulle avlasta den konventionella tågtrafiken och ge utökat utrymme för godstransporter med konventionella tåg som inte behöver röra sig lika snabbt. Underhållskostnad för magnetbana är lägre genom att metallytor aldrig går mot varandra.

Högre hastighet lockar fler resande och dessa tåg kan susa fram nästan ljudlöst i 450 km i timmen vilket möjliggör stora fördelar. Sträckan Västerås-Stockholm, som i dag tar drygt en timme (11 mil), kan ske på en kvart. Sträckan Norr-köping-Stockholm kan avverkas på 25 minuter. Det kommer att konkurrera ut bilen i regional pendling.

Magnettågen kräver egna banor som kostar 1,5 miljarder kronor per mil men i gengäld varar i 80 år och har utomordentligt låga underhållskostnader. Dessa investeringar skulle kunna ge samma biljettpriser som i dag men till avsevärt kortare färdtid. Magnettåg är mindre väderberoende än traditionella tåg, vilket också ökar attraktiviteten.

Transportkapaciteten per tåg blir 6-7 gånger större än för konventionellt hög-hastighetståg och trafik-infarkter kan lösas upp. Högre hastighet lockar fler resande vilket leder till högre intjäning. Magnettåg förbrukar signifikant mindre energi än traditionella tåg.

Vi tror att magnettågen är nödvändiga för att nå de klimatmål som miljö-ministern arbetar för

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel