Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för HPV-vaccin

Landstingen i Västmanland och Sörmland gör gemensam sak och direktupphandlar HPV-vaccin som erbjuds flickor i åldrarna 13-17 år.

Därmed försvinner osäkerheten kring frågan om vaccinering mot så kallat Humant Papillonvirus, ett virus som sprids genom sexuella kontakter och orsakar vårtor, men som också i förlängningen kan orsaka livmoderhalscancer.

Experter har förordat en allmän vaccination av flickor i tonåren, en vaccinering ger 90-procentigt skydd.

Turerna kring den allmänna HPV-vaccinationen har varit många sedan landstingen i Sverige beslutade om en allmän vaccinering. Det läkemedelsföretag som förlorade den landsomfattande vaccinationen överklagade beslutet, och tidigare har inte landstingen vågat beställa vaccinering av det egna länets tonårsflickor av rädsla för att bli stämda i domstol av företaget.

Nu har dock företaget GlaxoSmithKline gått ut och sagt att man inte kommer att stämma de landsting som vill direktupphandla, och det gör att Sörmlands och Västmanlands landsting nu väljer att direktupphandla.

Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande (S) i Västmanland, säger att det därmed känns tryggt att dra i gång vaccinationen:

– Vi har pengarna, vi är överens och nu är det bara att ”trycka på knappen” – tillsammans, säger hon tillsammans med sin sörmländska ordförandekollega och partikamrat Åsa Kullgren.

Den allmänna HPV-vaccineringen av flickor 13-17 år kommer att utföras under nästa år.